. . Partidul Civic Maghiar (PCM) va avea liste de candidați în nouă județe, la alegerile locale, a declarat marți, într-o conferință de presă susținută la Sfântu Gheorghe, de preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Bíró Zsolt.

Acesta a declarat că în comunitățile mici de maghiari, PCM va merge pe liste comune cu Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), pentru a nu periclita reprezentarea.

„În săptămânile și zilele trecute, am trecut în revistă organizațiile locale, județene, și se pare că în data de 5 iunie, ne vom alinia la start cu liste în 9 județe. Este un lucru îmbucurător având în vedere faptul că nici în 2008, nici în 2012 n-am avut atâtea organizații  județene. Țelul nostru, scopul nostru este să reprezentăm comunitatea maghiară și, după cum se știe foarte bine, avem și un protocol de colaborare cu UDMR în această privință. Noi am propus, competiția electorală la nivelul comunității maghiare să o purtăm, dacă este  posibil, în acele localități și în acele Consilii unde ponderea maghiarilor este, să zic așa, peste 50%, deci unde nu periclităm prezența maghiarilor. Se știe foarte bine, legea electorală presupune niște praguri și este foarte important ca și în acele localități în care ponderea maghiarilor este sub 50% sau chiar sub 10% să nu periclităm și să dăm o șansă acelei comunități să aibă reprezentanți la nivelul Consiliilor Locale.”- a declarat președintele PCM, Bíró Zsolt.

Potrivit acestuia, la nivelul județului Covasna vor fi în jur de 20  de liste, iar la nivelul județului Harghita, 30-35 de liste.

„La nivelul județului Covasna se pare că vom avea în jur de 20  de liste; în Harghita am avut ieri (n.r. – luni) ședință (…) și acolo se preconizează în jur de 30 -35 de liste, la ora actuală. În Mureș vom avea ședință în seara aceasta (…) și la sfârșitul săptămânii trecute am trecut în revistă organizațiile din Cluj, Bihor și urmează Sălaj și Satu Mare. Vom avea liste și în Maramureș, dar și în județul Brașov. Sunt și  județe în care vom avea doar 2-3 liste – cum ar fi Maramureș (…). ” – a declarat, marți, președintele PCM.

Într-un comunicat de presă transmis recent, conducerea UDMR Covasna menționează că a încheiat un acord de colaborare cu Partidul Civic Maghiar. Potrivit sursei citate, „în urma acestui acord, UDMR estimează că la alegerile locale din acest an va câştiga 39 de primării din judeţ, reprezentând peste 85% din total.”

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail