. . Concursul „Alege! Este dreptul tău”, organizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice a ajuns la cea de-a XIV-a ediție.

Sâmbătă, 12 martie (a.c.), de la ora 10:00, în sala de ședințe a Instituții Prefectului Județului Covasna, va avea loc cea de-a XIV-a ediție a concursului ”Alege! Este dreptul tău”, etapa județeană, iar elevii interesați să participe încă se mai pot înscrie. Concursul se adresează tuturor elevilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani și are ca scop informarea copiilor și a tinerilor, în calitate de viitori consumatori, asupra drepturilor și responsabilităților pe care aceștia le au.

„Vor participa în juriu, din partea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), două persoane, de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) o persoană, din partea Prefecturii o persoană și din partea sponsorilor (supermarket-ul Kaufland) și a unei Asociații, încă o persoană. Tema concursului din acest an este comerțul online, am întrebat doi elevi care au participat și anul trecut dacă au primit temtica, însă au spus că încă nu li s-a comunicat de la Inspectoratul Școlar. (…) Acum doi ani au participat și elevi din Târgul Secuiesc și chiar au câștigat locul I, anul trecut a câștigat o elevă de la Colegiul Național ”Mihai Viteazul”. Va fi un test, pentru elevii din clasele IX –XI, o testare din legislație, sunt trei legi acolo pe care aceștia trebuie să le cunoască, privind comerțul online iar apoi va urma un eseu scris, pe aceeași temă, pe care aceștia îl vor susține în fața juriului. Pentru elevii claselor I – VIII vor fi teme de desen și etichete, cei de clasele I – IV vor desena, iar cei de clasele V – VIII vor face etichete.” – a explicat Comisarul Șef Adjunct din cadrul CJPC Covasna, Mircea Diaconu.

Potrivit acestuia, până pe data de 7 martie a.c. elevii ar trebui deja să trimită către CJPC Covasna desenele cu care vor participa, în vederea jurizării și alegerii celui mai bun dintre ele.

„Noi am rugat Inspectoratul Școlar să ne transmită până pe data de 7 martie lista cu elevii care  vor să participe la acest concurs, pe școli, pe licee. Până la acea dată ei ar trebui să facă acele desene ca să poată fi transmise către noi și să putem să le jurizăm și să alegem desenul cel mai bun, pentru a merge la București. Dintre desene, numai cel care va obține primul loc va avea ocazia să meargă la București, iar pentru elevii claselor IX – XI primii doi vor merge la Năvodari, în perioada verii, o  săptămână gratuit.” – a mai spus acesta.

Proiectul ,,Alege! Este dreptul tău” a debutat în anul 2000, în cadrul unui cerc al tinerilor consumatori din cadrul Liceului Economic ,,A.D. Xenopol” din București, cu sprijinul ANPC. Concursul s-a bucurat de succes în rândul elevilor și al profesorilor încă de la început, crescând în fiecare an ca dimensiune și ca număr de participanți.

„Dacă nu învățăm copiii de mici să își înțeleagă drepturile și responsabilitățile atunci de ce mai facem școală? Numai că așteptăm și din partea Inspectoratului Școlar o colaborare mai intensă pe această temă, pentru că noi am tot ținut cu școlile (…).” – a mai explicat Mircea Diaconu.

Concurs a fost gândit cu scopul de a forma generații de consumatori conștiente de drepturile lor legitime. ANPC consideră că în momentul în care tinerii învață despre drepturile lor, în calitate de consumatori, ei vor ști să aleagă dintre produsele și serviciile de pe piață, pe cele care corespund cel mai bine intereselor lor. Totodată, ei vor ști să sesizeze abuzurile operatorului economic și vor ști să ceară calitate, refuzând să cumpere produse necorespunzatoare sau neetichetate corect.

Conform regulamentului concursului, elevii vor fi departajați în funcție de vârstă, astfel: elevii claselor I – VI (departajați pe două grupe de vârstă, corespunzător claselor I – III și claselor IV – VI), vor participa la proba de desene, unde va fi ales câte un desen câștigător pentru fiecare grupă de vârstă. Pentru elevii claselor VII – VIII, proba va consta în creație grafică (un desen monocrom sau color, schiță, pictură, desen pe calculator etc.) pe tema aleasă în Anexa Regulamentului de participare, care poate fi accesat pe pagina Inspectoratului Școlar la secțiunea ”inspector educativ”, și o probă de testare a cunoștințelor din domeniul protecției consumatorilor, sub forma unui test grilă. În cazul elevilor claselor IX – XI, învățământ de masă, proba va consta în testarea  cunoștințelor din domeniul protecției consumatorilor, printr-un test grilă, și o probă în care aceștia vor  realiza un eseu.

Etapa națională va avea loc în perioada 27 iunie – 1 iulie, la Tabăra pentru Tineret „Delfin” din Năvodari.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail