Ediția de anul acesta a Festivalului „Pomana porcului” ce va avea loc spre finele lunii, în staţiunea Balvanyos, va reuni echipe din ţară, dar și din Ungaria și Croația, care își vor arăta priceperea în prepararea bucatelor tradiționale din carne de porc.

Preşedintele Asociaţiei pentru Turism Rural şi Ecologic (ANTREC) Covasna, Daragus Attila, care este şi primar al comunei Turia, a declarat, ieri, că 16 echipe au anunțat deja participarea, iar lista înscrierilor este pe punctul de a fi închisă.

„Pregătirile pentru festival decurg foarte bine! Avem,  în momentul de față, cam 16- 17 echipe care au anunțat participarea, iar înscrierile s-au cam terminat. Avem echipe din țară – din Sălaj, Satu Mare, Prahova, Covasna, dar și din Ungaria și Croația.” – a declarat Daragus Attila.

Potrivit acestuia, evenimentul se va derula sub forma unui concurs gastronomic.

Echipele, compuse din maxim patru membri, în special bucătari amatori, vor trebui să pregătească diverse preparate de porc, după obiceiurile zonei din care provin, după care se vor prezenta în faţa juriului.

„Concurenții trebuie să pregătească minim trei preparate din zona pe care o reprezintă, dar și să aducă o gustare specifică zonei lor, cu care să poată să îi servească pe ceilalți concurenți – și astfel, fiecare să poată gusta preparate, bucate specifice a diverse părți ale țării și nu numai ale țării.” – a spus Daragus Attila.

Carnea, masa de lucru și ceaunele vor fi puse la dispoziţia participanţilor de către organizatori.

„Participanții trebuie să aducă ustensilele de lucru – mașină de tocat, mașină de umplut cârnați, dar și mirodenii. Carnea, masa, ceaunul – sunt asigurate de noi.” – a menționat președintele ANTREC-  filiala Covasna – și primarul comunei Turia, Daragus Attila.

Potrivit acestuia, gestivalul internațional „Pomana Porcului” se va desfășura în 19- 21 februarie, la Băile Balvanyos, lângă Complexul Cetate și urmărește prezentarea și păstrarea tradițiilor gastronomice, culturale și folclorice ale localităților din țară, cât și din străinătate. Totodată, festivalul își propune și să promoveze zona și să atragă turiști.

„Prin acest eveniment promovăm nu doar gastronomia, dar și tradițiile, tradițiile populare. Spre exemplu, vineri seara, 19 februarie (a.c.), în cadrul festivalului va avea loc un program la care concurenții vor participa îmbrăcați în costumele  tradiționale. Astfel,  vom promova și cântecele și dansurile din zonele de unde vin participanții.” – a spus președintele ANTREC-  filiala Covasna – și primarul comunei Turia, Daragus Attila.

 

Ana Alina Costache . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail