. . Consiliul local Sfântu Gheorghe a revocat, luni, Strategia Culturală a municipiului pe perioada 2016-2022, la cererea Prefecturii Covasna, care a invocat nerespectarea Legii transparenţei decizionale.

„Prefectul a considerat că e nevoie de 45 de zile pentru dezbatere publică (…) Noi am ales din lege varianta de zece zile ca transparenţă, nu 45 de zile. Dar ceea ce m-a surprins a fost faptul că ne-a scris o scrisoare în care a zis că, având în vedere că nu am câştigat titlul de Capitală culturală europeană, nu mai are rost strategia. Dar eu cred că putem să avem o strategie culturală, indiferent dacă suntem sau nu în cursă, dacă am câştigat sau nu acest titlu (…) Vom aştepta 45 de zile, după care vom aprinde o lumânare în faţa Prefecturii pentru a sublinia importanţa acestei strategii”, a declarat primarul Antal Arpad.

Strategia culturală a municipiului pentru perioada 2016-2022, aprobată de Consiliul local Sfântu Gheorghe în toamna anului trecut, avea ca principale obiective dezvoltarea infrastructurii instituţiilor de cultură şi a resurselor umane din acest domeniu, precum şi susţinerea candidaturii municipiului la titlul „Capitala culturală europeană 2021”.

Având în vedere timpul scurt avut la dispoziţie pentru depunerea candidaturii, autorităţile locale au optat pentru procedura de transparenţă decizională în regim de urgenţă, însă Prefectura Covasna a considerat nejustificat acest demers, în condiţiile în care municipiul Sfântu Gheorghe dispune de o strategie de dezvoltare pe perioada 2008-2018.

Consiliul local Sfântu Gheorghe a revocat luni şi hotărârea privind asocierea municipiului Sfântu Gheorghe cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Centrul Cultural Judeţean Harghita în vederea înfiinţării Asociaţiei „Terra Siculorum 2021”, în scopul pregătirii şi susţinerii candidaturii pentru „Capitala culturală europeană”.

Primarul Antal Arpad a declarat că, din păcate, municipiul Sfântu Gheorghe nu a trecut de primul tur, juriul nefiind convins că oraşul are capacitatea de a organiza un „eveniment atât de grandios”.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail