Nouă persoane din județ au plecat la muncă în străinătate, în anul 2015, prin intermediul rețelei EURES.

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă  (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că în anul 2015, în evidențele Agenției au fost înregistrate, în total, 97 de persoane interesate să lucreze în străinătate, cele mai multe dintre acestea având nivelul studiilor de școală profesională sau primară și foarte puțini având studii superioare.

Potrivit datelor Agenției, nouă persoane s-au angajat în străinătate, prin EURES.

„În 2015 s-au angajat nouă persoane în străinătate, dintre care opt în Germania – ca bucătar, muncitor necalificat în agricultură, factor poștal – și o singură persoană s-a angajat în Istrael, în construcții”, a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Locuri de muncă vacante în străinătate

În momentul de față, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 1.798 de locuri de muncă vacante, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), www.anofm.ro, din data de 14.01.2016.

Mai exact, în Spania se oferă 801 locuri de muncă – 800 fiind pentru muncitori necalificaţi în agricultură și unul pentru un maseur; în Danemarca se oferă 430 locuri de muncă – dintre care 400 pentru culegători de mazăre și 30 pentru culegători de căpşuni. În Marea Britanie  sunt disponibile 345 locuri de muncă, dintre care 205 pentru îngrijitori persoane, 60 pentru îngrijitori persoane/infirmieri, 60 pentru asistenţi medicali, 20 pentru asistenţi medicali generalişti. În Germania sunt vacante 125 locuri de muncă, dintre care 50 pentru asistenţi medicali generalişti, 15 pentru factori poştali, 13 pentru bucătari, 11 pentru ospătari, 10 pentru barmani. Totodată, se caută 10 persoane care să lucreze în gastronomia de sistem, 5 asistenţi manager, 5 electricieni industriali, 2 mecanici industriali, un mecanic (maşini prelucrare cauciuc şi mase plastice), un brutar, un electrician, un mecanic auto (camioane).

În Suedia sunt oferite 55 locuri de muncă – printre care 15 pentru vopsitori auto, 10 pentru mecanici auto, 10 tinichigii auto; dar și pentru personal pentru curățenie. În Slovacia sunt disponibile 30 locuri de muncă pentru şoferi de autocamion transport internaţional; în Ungaria – 6 locuri de muncă pentru mecanici agricoli; în Polonia – două locuri de muncă –dintre care unul pentru un dezvoltator internet și unul pentru un programator aplicaţie (PHP developer). În Norvegia – sunt oferite două locuri de muncă, dintre care unul pentru un doctorand în Departamentul biomedical și unul pentru un postdoctorand în Departamentul biomedical. În Belgia este oferit un loc de muncă – pentru un proiectant construcţii metalice, iar în Irlanda – un loc de muncă pentru un tehnician.

Conform comunicatului de presă, „persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând portalul EURES naţional, www.eures.anofm.ro, sau se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau reşedinţă, unde consilierul EURES îi poate îndruma”.

***

„EURES este o reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene și a fost creată pentru facilitarea liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Spațiului European și Elvetia. Parteneri ai serviciilor publice de ocupare în cadrul acestei rețele sunt sindicatele, organizațiile patronale și alți actori implicați în piața muncii. Rețeaua este coordonată de Comisia Europeană”, se arată pe site-ul www.eures.ro.

 Ana Alina Costache . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail