. . Pe site-ul Ministerului Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice a fost publicat Ordinul nr. 3069/14.01.2016 privind organizarea şi desfăşurarea simulării Evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat naţional în anul şcolar 2015-2016.

Potrivit Ordinului menționat, simulările sunt organizate „pentru a-i familiariza pe elevi cu rigorile unei evaluări naționale, respectiv ale unui examen de bacalaureat național și cu scopul de a optimiza rezulatele obținute de către elevii din învățământul preuniversitar, la finalul studiilor gimnaziale/ liceale”.

Același document arată că disciplinele la care se organizează simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2015 – 2016 sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă); matematică. Potrivit aceleiași surse, disciplinele la care se organizează simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat Național pentru elevii claselor a XI-a în anul școlar 2015 -2016 sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filiere, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale); matematică și istorie; iar disciplinele la care se organizează simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat Național pentru elevii claselor a XII-a în anul școlar 2015 -2016 sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filiere, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale); matematică, istorie, chimie, fizică, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie filosofie.

Simularea Evaluării Naționale, în februarie

Potrivit calendarului anexat Ordinului menționat, simularea Evaluării Naționale pentru elevii claselor a VIII-a din anul școlar 2015 – 2016, va debuta în data de 22 februarie (a.c.) – cu simularea probei scrise la limba și literatura română; în data de 23 februarie (a.c.) – este programată să se desfășoare simularea probei scrise la matematică, iar în 24 februarie – la limba și literatura maternă, în 4 martie 2016 urmând să fie afișate rezultatele.

Simularea examenului de Bacalaureat, în martie

Conform calendarului, simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat Național pentru elevii claselor a XI –a și a XII-a din anul școlar 2015 – 2016 este programată să se desfășoare pe parcursul lunii martie.

Mai exact, în data de 7 martie 2016 va avea loc simularea probei E)a) – probă scrisă de limba și literatura română; în data de 8 martie este programată simularea probei E)b) – proba scrisă de limba și literatura maternă; în 9 martie – simularea probei E)c) – proba scrisă obligatorie a profilului, iar în 10 martie – simularea probei E) d) – proba scrisă – proba la alegere a profilului și specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a). Afișarea rezultatelor este programată pentru data de 18 martie.

În Ordinul menționat se arată că „rezultatele obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat național în anul școlar 2015 – 2016 sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”.

Lista conținuturilor și alte detalii pot fi aflate accesând site-ul MENCS, www.edu.ro, secțiunea „Ultimele documente din Învăţământ preuniversitar” (dreapta) – „OMENCS nr. 3069/14.01.2016 privind organizarea și desfășurarea simulării Evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat național în anul școlar 2015-2016”.

***

La nivelul județului nostru, în organizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, în luna noiembrie 2015 s-a desfășurat simularea probelor Evaluării Naţionale, iar în luna decembrie 2015, cea a probelor scrise obligatorii din cadrul examenului de Bacalaureat.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail