. . Președintele Sindicatului Sanitas a sesizat conducerea ITM Covasna cu privire la anumite presupuse ilegalități care ar avea loc în cadrul societății S.C. Sind Tour Trading S.R.L.

Zilele trecute, președintele Sindicatului Sanitas, Neagovici Vasile, a făcut o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) privind anumite ilegalități care ar avea loc în cadrul societății S.C. Sind Tour Trading S.R.L. – sucursala Covasna, Hotel „Montana”.

„Am făcut o sesizare la ITM pentru că la hotel „Montana” se continuă bătaia de joc față de salariați; sunt mai multe lucruri pe care noi le-am solicitat spre verificare  către Inspectoratul Teritorial de Muncă, deoarece aveam informații că în perioada 1-4 ianuarie au folosit munca la negru, sau fără forme legale, ba mai mult, în luna decembrie pentru o parte din salariați, pe motivul că nu sunt suficienți turiști li s-au dat concedii de odihnă cu ora și chiar am spus că așa ceva nu am mai întâlnit la niciun angajator, se continuă întârzierile salariilor, salariile sunt foarte mici, lipsa unui contract colectiv de muncă, deoarece refuză negocierile cu noi. Nu au contract colectiv de muncă, refuză negocierea contractului colectiv de muncă, avem informații că a fost folosită forță de muncă la negru, cunosc personal pe cineva care a fost folosit la negru, au fost trimiși forțat, în decembrie, să efectueze concediu cu ora…” – a explicat președintele Sindicatului Sanitas, Vasile Neagovici.

Sesizarea pe care domnia sa a înaintat-o inspectorului șef al ITM, Ordog Lajos, conține o serie de presupuse ilegalități pe care conducerea societății S.C. Sind Tour Trading S.R.L. – Hotel „Montana” Covasna, le-ar face față de angajați. Potrivit angajaților compartimentului pentru relații cu publicul al ITM, documentul i-a fost înaintat inspectorului de muncă, iar acesta va trebui să efectueze controlul în regim de petiție, în termenul legal de 30 de zile, umând a fi comunicate rezultatele și emitentului sesizării.

„Este în curs de rezolvare, abia am primit sesizarea, va fi repartizată la inspectorii de muncă și se vor duce în control, dar controlul se va face în funcție de programări, avem termen 30 de zile conform O.G. 27, pentru orice sesizare primită. Vom face controlul și să vedem ce constatăm. Acolo este complicat, vom vedea ce constatăm pentru că ei depind și de București, noi trebuie să mergem să luăm declarații de la oameni, să vorbim cu liderii, dacă sunt, sau reprezentanții salariaților, va fi un control mai complex. Deocamdată nu cunoaștem natura neregulilor, ca să putem vorbi despre măsurile pe care le vom lua, legislația muncii este destul de vastă, nu este numai Codul Muncii, mai există și legile speciale, iar în funcție de neconformitățile care vor exista, vom vedea. Acolo întotdeauna este mai complicat, în zona hotelurilor din Covasna, pentru că ei aparțin și de București, și s-ar putea ca acele Contracte de muncă să fie inițiate de cei de la București.„ – a explicat Inspector Șef Adjunct ITM, Liliana Balmuș.

Vasile Neagovici susține că printre nereguli s-ar număra: refuzul angajatorilor de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă, neplata drepturilor salariale și a contribuțiilor sociale pentru aceștia, neeliberarea fluturașilor de salarii, folosirea forței de muncă la negru sau fără forme legale, în perioada 1-4 ianuarie a.c., în anumite compartimente precum recepția, bucătăria și mediul hotelier și nu în ultimul rând, potrivit acestuia, angajaților li se acordau concedii de odihnă sub formă de ”concediu cu ora”.

Hotelul „Montana”, aflat în patrimoniul CNSLR „Frăţia” este administrat de firma timişoreană S.C. Sind Tour Trading S.R.L., care în 2011 a preluat activele sub contract de management pentru o perioadă de nouă ani. În trecut, președintele Sindictului Sanitas a mai adus diverse acuzații firmei timișorene, printre care și aceea că în 2014 firma „a încercat să le impună” angajaţilor ca în extrasezon (lunile ianuarie-aprilie) să renunţe la contractele de muncă pentru o perioadă nedeterminată, să semneze contracte de muncă pe perioadă determinată, iar apoi să intre în şomaj, după cum declara Vasile Neagovici, la momentul respectiv. Potrivit declaraţiilor sale de la acea vreme, ceilalţi angajaţi ai hotelului aveau să primească un salariu de 50-75% din salariu de încadrare.

În momentul de față nu avem o poziție oficială din partea reprezentanților Hotelului „Montana”, legată de acuzele care li se aduc.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail