Metoda „one ring scam”, sau altfel spus, metoda „bip-ului”, face victime în rândul cetățenilor români. Cei apelați de numărul de telefon +78090025038 pot ajunge să scoată sume mari din buzunare. . .

Românii riscă să cadă în plasa unei noi metode de înșelătorie, numită metoda „one ring scam”. Posesorii de telefoane mobile sunt apelați de numărul de telefon +78090025038, apelul este scurt iar cei care fac greșeala să reapeleze acest număr pot ajunge să plătească scump, deoarece numărul este unul cu suprataxă.

În ultima vreme tot mai multe persoane s-au plâns, pe site-urile de socializare, spunând că au primit un „bip” de la un număr de telefon, aparent din Rusia, iar în momentul în care au reapelat numărul respectiv, un robot le-a spus în limba engleză că sunt câștigătorii unei sume de bani. Cei care au căzut în plasa acestei noi metode s-au trezit cu suprataxe cuprinse între 0,3 și 60 de euro la facturile de telefon.

Și în județul Covasna au existat câteva tentative de înșelăciune, însă păgubiții nu au făcut sesizări la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Covasna fie pentru că le-a fost rușine, fie pentru că nu au considerat că prejudiciul necesită implicarea autorităților. Alții spun că, dacă nu au căzut în plasa șarlatanilor, nu merită să „deranjeze” autoritățile, însă reprezentanții IPJ Covasna îi contrazic și îi sfătuiesc pe toți cei care sunt apelați de către acest număr de telefon să anunțe imediat organele de poliție în vederea urmăririi și prinderii responsabililor.

„Până la acest moment, la nivelul IPJ Covasna nu au fost înregistrate sesizări cu privire la această metodă de înșelăciune. Recomandăm celor care sunt apelați de pe acest număr să nu răspundă și să nu reapeleze. În cazul în care au fost apelați de numărul de telefon +78090025038 să sesizeze acest lucru în cel mai scurt timp organelor de poliție pentru a putea demara cercetări în acest sens. Recomandăm inclusiv celor care au căzut deja victime acestei noi metode de înșelăciune, să ne sesizeze acest aspect în vederea identificării persoanelor responsabile în cel mai scurt timp” – a explicat reprezentantul IPJ Covasna, Tóth Sigismund.

Ioana Ardeleanu 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail