. . Firme reprezentând brutării, cofetării, patiserii, laboratoare, restaurante, hoteluri, pensiuni, firme de catering se pot înscrie la concursurile organizate în cadrul ediției de anul acesta a expoziției internaționale „Gastropan”.

„Gastropan este cunoscut deja pe plan intern și internațional drept cel mai important târg autohton ce expune echipamente, materii prime, soluţii, şi tehnologii de panificaţie, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie, cafea şi alimentaţie publică”, se arată pe site-ul www.gastropan.ro.

Potrivit aceleiași surse, „ediția cu numărul opt a expoziției se va desfășura în perioada 7-9 aprilie 2016, la Centrul Expo President din Târgu Mureș”.

„Participarea la <<GastroPan>> este o investiție profitabilă atât pentru expozanți cât și pentru vizitatori, datorită capacităţii sale deosebite de a conecta furnizorii de echipamente şi materii prime cu operatorii şi producătorii din industria de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică. Miile de tipuri de utilaje, accesorii, ustensile, materii prime, sutele de programe demonstrative, numeroasele concursuri, conferințe și ateliere practice îmbogățesc programul celor trei zile de desfășurare a expoziției”, au transmis organizatorii.

În cadrul evenimentului vor fi organizate concursuri, la care pot participa firme reprezentând brutării, cofetării, patiserii, laboratoare, restaurante, hoteluri, pensiuni, firme catering, din toată țara.

Potrivit informațiilor oferite ieri de reprezentanții ”Gastropan”, ” pentru partea de expoziție, peste 90% din standurile expoziționale disponibile au fost contractate deja de către furnizori români și străini de echipamente și ingrediente. Se mai fac înscrieri pentru expozanți în limita spațiilor rămase libere. Pe partea de concursuri, procesul de înscriere este în plină desfășurare, competițiile adresându-se concurenților din toată țara – ce reprezintă brutării, cofetării, restaurante, hoteluri și alte unități de profil care activează legal pe piață. Data limită de înscriere la concursuri este 26 februarie, cu mențiunea că în cazul întrunirii unui anumit număr de concurenți, la anumite categorii procesul de înscriere poate fi ănchis mai devreme”. Organizatorii recomandă concurenților să se înscrie din timp pentru a-și asigura locul.

Concursurile cuprind următoarele secțiuni: ” Panificaţie – Patiserie [P]” – cu categoriile: P1A- „Pâinea Anului 2016 fabricată industrial în România” (la această secțiune, concurenţii vor avea sarcina de a prezenta o pâine fabricată în proces industrial. Concurenții vor declara la înscrierea în concurs pe propria răspundere că produsul înscris este realizat în regim tehnologic industrial și se produce într-o cantitate mai mare de 300 kg/zi); P1B: „Pâinea Anului 2016 realizată artizanal în România” (concurenţii vor avea sarcina de a prezenta o pâine fabricată în proces artizanal. Concurenții vor declara la înscrierea în concurs pe propria răspundere că produsul înscris este realizat în regim artizanal și se produce într-o cantitate mai mică de 100kg/zi); P2: „Creaţie Artistică din Aluat de Panificaţie” (în cadrul căreia concurenţii vor prezenta o piesă artistică obţinută din aluat de panificaţie, după talentul şi fantezia fiecărui concurent în parte, respectând tematica „Povești din copilărie”), P3: „Produse de Patiserie” (la această secțiune concurenţii vor avea sarcina de a prezenta un produs de patiserie realizat din aluat fraged).

O altă secțiune la care se fac înscrieri este secțiunea „Cofetărie [C]”–  ce are categoria  C1- Tort – cu tema „Reinventarea tradiției”. În cadrul acestei secțiuni, pentru şansa de a câştiga trofeul „Tortul Anului 2016”, concurenţii vor prezenta un tort inovator, ce nu se găseşte în comerţ, cu o denumire originală, inspirat din tradițiile culinare românești. De asemenea, secțiunea „Cofetărie”, cuprinde și categoria ”C2 -Creație artistică în pastă de zahăr/ciocolată”. La această secțiune, concurenţii vor prezenta o piesă artistică compusă din elemente structurale şi decorative obţinute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren). Formele, decorurile şi culorile folosite trebuie să fie obținute din pastă de zahăr, respectând tematica impusă – „Carnaval” (măști, costumații, personaje, muzică și dans, parade de stradă etc.).

Cea de-a treia secțiune din concurs – secțiunea „Gastronomie”, cuprinde, la rândul său, două categorii: categoria G1: Platouri culinare reci – cu tematica Sănătate la farfurie; și categoria G2: Sculptură în legume şi fructe – cu tematica: Decorații de nuntă.

Concurenţii se pot înscrie completând şi trimiţând, până pe 26 februarie 2016, formularul de înscriere pus la dispoziție de organizatori.

Fiecare companie poate să se înscrie la fiecare categorie cu maximum 3 concurenți individuali, fiecare concurent cu câte un produs, cu excepția categoriei Platouri reci, secțiunea Gastronomie, unde pot participa și echipe de maxim 4 persoane.

Regulamentul concursurilor, formularul de înscriere și informații suplimentare pot fi găsite accesând site-ul www.gastropan.ro, secțiunea ”Concursuri”.

La edițiile anterioare ale târgului „Gastropan” au participat și firme sau persoane din județul Covasna. Spre exemplu, brutăria „Dioszegi” din Sfântu Gheorghe a participat de-a lungul timpului la acest eveniment și la concursurile organizate în cadrul acestuia și a obținut diverse premii. La ediția din luna martie 2015, a participat la „Gastropan” cu mai multe specialități din panificație, iar pentru categoria „Creaţie Artistică din Aluat de Panificaţie”, a reprodus integral din aluat de panificație „Castelul Peleș”, și a câștigat locul I.

” Ca în fiecare an, județul Covasna va fi și de data aceasta reprezentat la GastroPan, atât cu stand expozițional, cât și cu produse înscrise la concursuri, de către cele mai importante companii din domeniu. Din datele pe care acumulate până în prezent, societatea Madexport (Brutăria Dioszegi) și-a confirmat prezența, atât cu stand, cât și la concursuri. Așteptăm în continuare înscrierile altor reprezentanți de brutării, cofetării, restaurante și hoteluri atât din Coivasna, cât și din celelalte județe ale țării”, au transmis reprezentanții ”Gastropan”.

***

 

Organizatorii expoziţiei „Gastropan” 2016 sunt: Boro Info SRL, Revista operatorilor din alimentaţie publică „Gastromedia”, Revista brutarilor, cofetarilor, patiserilor şi morarilor – „Cofetarul – brutarul”, iar concursurile vor fi organizate de Asociaţia specialiştilor din panificaţie şi gastronomie – „PanGastRo”. Evenimentul este organizat cu implicarea a mai mulți parteneri.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail