Persoanele care au suferit abuzuri fizice provocate de un membru al familiei vor putea, în curând, să solicite și să primească în termen de 3 zile ordinul de protecție împotriva agresorului.
Potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial, Legea nr. 217/2003 privind combaterea violenţei în familie a fost modificată la finalul anului 2015 și înlocuită cu Legea nr. 351/2015, prin care, persoanele agresate fizic de către un membru al familiei pot cere instanţei emiterea unui ordin de protecţie, pe care îl vor putea primi în cel mult 72 de ore.
Noua lege, care își produce deja efectele, a fost adoptată la sfârșitul anului trecut, deoarece în baza vechii legi, emiterea ordinelor de protecție dura prea mult, în vechiul act normativ nefiind stipulat un termen limită pentru emiterea acestui ordin. Potrivit noului articol de lege:
„Cererile pentru emiterea ordinului de protecţie se judecă de urgenţă şi, . . în orice situaţie, soluţionarea acestora nu poate depăşi un termen de 72 de ore de la depunerea cererii.” – este expus în textul de lege.
Concret, legea stabileşte că orice persoană a cărei viaţă, integritate fizică, psihică sau libertate îi este pusă în pericol prin acte de violenţă din partea unui membru al familiei, poate solicita unei instanţe emiterea unui ordin de protecţie. Ordinul va dispune pe o perioadă de cel mult 6 luni, una sau mai multe obligaţii ori interdicţii pe care cel vizat este obligat să le respecte. Potrivit legii, prin violență în familie se înțelege violența verbală, psihologică, fizică, psihică, sexuală, economică, socială, spirituală și de asemenea, împiedicarea femeii de a-și exercita drepturile fundamentale.
„Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri – obligaţii sau interdicţii:
a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;
c) limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.
(2) Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.” – se arată în actul normativ.
De asemenea, Legea nr. 217/2003 acordă instanţei dreptul de a dispune, după caz, obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.
Prin modificările aduse textului de lege, se dorește luarea unor măsuri, cu titlu de urgență, în cazul emiterii ordinelor de protecție a persoanelor abuzate de către membrii familiei, în sensul urgentării soluţionării acestora şi asigurării unei protecţii eficiente a victimelor acestor tipuri de violenţe.
Un lucru foarte important de știut este că, la expirarea termenului pentru care a fost emis ordinul de protecție, victimele pot solicita emiterea unui ordin nou, în cazul în care există indicii privind siguranța acesteia.
În județul Covasna, victimele abuzurilor în familie pot apela la serviciile Direcției de Muncă și Protecție Socială Covasna – Compartimentul județean cu atribuții în combaterea violenței în familie – Sfântu Gheorghe, prin telefon/fax: 0267/311917;
De asemenea, Direcția de Asistență Comunitară Sfântu Gheorghe, prin persoana de contact Tanko Vilmos, oferă asistență temporară pentru mamele și copiii aflați în situații de risc social (și victime ale violenței în familie). Centrul oferă cazare temporară, asistență de specialitate psiho-socială, terapie și consultanță juridică persoanelor agresate.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna – prin centrul de adăpostire a victimelor violenței în familie, oferă asistență medicală și îngrijire, consiliere în vederea integrării sociale, găzduire pe o perioadă cuprinsă între 7 și 60 de zile. Număr de contact: 0267/314 660.
Ioana Ardeleanu