Incidente la meciul dintre Sepsi Sf Gheorghe și U Cluj (93-57), din etapa a 17-a a Ligii Naționale de Baschet Feminin. 

După intonarea imnului României, în sală a început să se audă imnul Ținutului Secuiesc, moment în care antrenorul bosniac al oaspeților, Dragan Petricevici, și-a trimis jucătoarele la încălzire.

Gestul de a nu asculta în poziție de drepți și imnul Secuimii a inflamat la culme tribunele, informează ziardecluj.ro. Cei 1.500 de oameni le-au înjurat pe jucătoarele lui U și pe antrenor pe toată durata partidei.

„Eu am hotărât ca fetele să își continue încălzirea dupa intonarea imnului Romaniei din două motive principale. Unul este că în regulamentul FRB se spune despre obligația sportivilor și a antrenorilor de a asculta imnul României în poziție de respect. Apoi pentru că eu consider că fetele pe care le antrenez nu sunt obligate să stea în picioare încă 10 minute și să asculte un imn care nu este oficial, care nu este de stat românesc. Trăiesc în România de 20 de ani, eu sânge de român nu am, dar jumătate din inimă îmi bate pentru România.

Sunt mândru de acest lucru și consider că există doar un singur imn oficial pe care FRB ne impune să îl ascultăm cu mare drag și cu respect, înainte de începerea fiecărui meci. Orice altceva este dreptul echipei adverse, unui ținut, unei regiuni, însă nu mă pot obliga pe mine să accept acest lucru. Ceea ce nu m-am așteptat a fost un cor de fluierături, huiduieli, înjurături, încât întreaga echipă a fost total, total surprinsă, mai ales că în lot avem și mai multe jucătoare străine care nu înțeleg de ce se întâmplă acest lucru.

Vreau să subliniez, aș fi procedat la fel dacă s-ar fi intonat imnul Bosniei aici în România, eu fiind bosniac. Pentru că acest lucru nu are de-a face cu sportul, nu mi se pare normal ca o echipă să fie huiduită. Nu dau lecții suporterilor cum să se comporte, dar la o manifestare sportivă, într-o țară democratică, tolerantă cum este România nu e normal să se întâmple ca sportivele mele să fie huiduite”, a explicat Petricevici, conform ziardecluj.ro.

1996 este anul venirii în România a lui Petricevici. Atunci U Cluj a câștigat campionatul

5 titluri naționale a cucerit Petricevici cu diverse echipe din România. În plus, a mai luat trei Cupe ale României. În 2011, a cucerit campionatul Tunisiei, Cupa Tunisiei și Cupa Campionilor Africii cu Sahel

 

În toamna anului trecut, Gazeta Sporturilor a scris despre un alt incident  . . petrecut la Sfântu Gheorghe, la meciul cu CS Târgoviște. 

Un suporter de la Alba Iulia şi un oficial de la Tîrgovişte au acuzat că, în sala „Kati Szabo” din Sf. Gheorghe, echipele sunt primite cu imnul secuiesc și că „Apoi, se scandează «Ţiganii!». Asta se întîmplă de ani de zile, fără să se ia măsuri”. 

http://www.gsp.ro/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail