Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a acordat în 2015 un număr de 204 de atestate pentru „produse tradiţionale”, totalul acestora ajungând astfel la 513, de la modificarea legislaţiei în acest domeniu, conform Ordinului 724/2014.

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina oficială a MADR, elaborarea actului normativ a avut drept scop diferenţierea clară dintre un produs tradiţional şi unul industrial. În acest sens, legislaţia în vigoare defineşte produsul tradiţional, restricţionează capacităţile de producţie, fiind introduse prevederi referitoare la operaţiuni efectuate manual. De asemenea, se defineşte caietul de sarcini şi sunt introduse prevederi referitoare la date, înscrisuri, referinţe bibliografice cu privire la vechimea produsului, care trebuie să demonstreze transmiterea unei tradiţii de la o generaţie la alta. Totodată, conform datelor oferite de MADR, o altă noutate pe care o aduce Ordinul, faţă de legislaţia anterioară, este logo-ul dedicat produselor tradiţionale, care trebuie inscripţionat pe eticheta produsului, precum şi introducerea modelului-tip de ”atestat produs tradițional”, care se afişează la locul de comercializare al produsului. Legislaţia introduce prevederi clare în ceea ce priveşte documentaţia necesară pentru înregistrarea produsului în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT).

În privința sancţiunilor şi controalelor, au fost prevăzute atribuţii pentru instituţiile co-avizatoare ale Ordinului, astfel încât MADR, prin structurile teritoriale de inspecţie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Ministerul Sănătăţii prin personalul împuternicit, au atribuţii de control privind îndeplinirea condiţiilor şi a criteriilor care au stat la baza acordării atestatului de produs tradiţional. Consilierii cu atribuţii de inspecţie în domeniul industriei alimentare din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene ale MADR, desfăşoară inspecţii în unităţile de producţie. Controalele efectuate în unităţile de producţie au ca scop verificarea legalităţii atestatului şi logo-ului de produs tradiţional. ANPC, prin personalul de specialitate, desfăşoară controale în reţeaua de comercializare pentru verificarea conformităţii etichetării şi logo-ului produselor tradiţionale. La primirea unei reclamaţii, fiecare instituţie efectuează operaţiuni de control pe fluxul de fabricaţie pentru verificarea conformitatății produselor tradiţionale cu cele prescrise sau declarate, conform competenţelor legale. În funcţie de specificul neconformităţilor constatate în timpul inspecţiei, direcţiile pentru agricultură judeţene notifică instituţiile abilitate cu privire la situaţia constatată şi luarea măsurilor ce se impun. Potrivit comunicatului, nerespectarea condiţiilor şi criteriilor pentru atestarea produselor tradiţionale atrage anularea atestatului de ”produs tradiţional”, radierea din RNPT şi retragerea logo-ului de către personalul structurii de specialitate din MADR, în urma notificării trimise de către direcţiile pentru agricultură judeţene, ANPC sau Ministerul Sănătăţii.

Potrivit MADR, România obținut anul trecut un număr total de 204 atestate, majoritatea acestora fiind pentru produsele din carne, lapte, pâine, panificaţie şi patiserie. Cele mai multe produse tradiţionale se găsesc în judeţul Braşov unde au fost atestate peste 140 de astfel de produse. Județul Covasna deține până în prezent doar 20 de atestate pentru produsele tradiționale.

. . Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail