. . Deoarece nu mai sunt multe zile  până la sărbătorile de iarnă, timp în care într-o perioadă relativ scurtă se comercializează o cantitate mai însemnată de produse alimentare decât în restul anului, Direcția Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna  a luat toate măsurile necesare pentru prevenirea apariției de toxiinfecții alimentare ori alte boli transmisibile prin alimente.

Astfel, în perioada 01-16 decembrie 2015, inspectorii DSVSA au controlat un număr de  145 unități de profil – 48 restaurante ; 13 baruri;  5 unități de procesare a alimentelor; 79 unități de comercializare a alimentelor- verificând respectarea normelor de siguranță a alimentelor.

Directorul executiv al DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor, a menționat că  au fost constatate o serie de nereguli privind  etichetarea necorespunzătoare sau lipsa completă a etichetării pe produsele expuse spre vânzare; termen de valabilitate depășit; depozitare necorespunzătoare, neigienică; modificări organoleptice (vizibile cu ochiul liber); lipsa monitorizării temperaturii de păstrare; lipsa trasabilității; depozitarea produselor alimentare pe podea. Potrivit acestuia, s-a identificat o unitate care funcționa fără înregistrare sanitar-veterinară.

În urma controalelor au fost confiscate 430 kg produse alimentare (materii prime, carne și produse din carne, produse lactate, legume, fructe etc.), au fost aplicate un număr de  8 amenzi contravenționale în valoare totală de  7.400 lei.  Totodată s-a suspendat activitatea unei unități și s-a anulat înregistrarea unei unități, interzicând astfel funcționarea acestuia.

În perioada menționată au fost examinați  3.322 porci pentru trichineloză și au fost depistate două cazuri intens pozitive. Persoanele care au consumat „doar ureche și piele”, înainte de aflarea rezultatului examenului trichineloscopic, au fost dijirate către serviciile medicale, iar carcasele și organele porcilor bolnavi au fost neutralizate prin incinerare, urmând să se completeze dosarele pentru despăgubirea proprietarilor.

„Subliniem încă odată necesitatea efectuării examenelor trichineloscopice la toți porcii tăiați. Examenul se efectuează de către medicii veterinari de la nivelul fiecărui cabinet veterinar de asistență de la nivelul orașelor sau comunelor. Programul și tariful este afișat la fiecare cabinet veterinar.

În vederea asigurării siguranței alimentelor și protecției sănătății consumatorilor, personalul DSVSA va efectua controale susținute până la data de 10 ianuarie 2016, asigurând totodată un serviciu permanent la numărul de telefon  0722.700.699” a conchis directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail