Colegiul Național „Mihai Viteazul” în parteneriat cu Facultatea de Muzică a Universității de Vest – Timișoara și Liceul de Arte „Plugor Sándor” organizează în data de 18 decembrie concertul „Pax Natalis Domini”.

Vineri, 18 decembrie, la Biserica Krisztus Király din Sf. Gheorghe, va avea loc concertul organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, iar organizatorii au pregătit o serie de momente muzicale dar și o surpriză, prin persoana invitatului special al evenimentului, solistul trompetist Sergiu Cârstea.

„Spectacolul nostru este realizat de Colegiul Național „Mihai Viteazul”, în colaborare cu Liceul de Artă din Sfântu Gheorghe și Facultatea de Muzică a Universității de Vest din Timișoara și va pune în scenă o serie de artiști ai unităților implicate. Invitatul special este solistul trompetist – Sergiu Cârstea.” – a explicat prof. Băilă Maria.

Locația unde se va desfășura spectacolul este Biserica Krisztus Király din Sf. Gheorghe, și nu a fost aleasă la întâmplare deoarece, potrivit prof. Maria Băilă: „Ne putem bucura de faptul că aici există cea mai mare orgă din orașul nostru, precum și de existența unei săli cu un număr mare de locuri care să ne permită să avem alături mai mulți elevi, părinți, colegi și reprezentanți ai întregii comunități locale. În același timp avem ocazia să împărtășim bucuria Nașterii Domnului într-un lăcaș de cult.”

Parte din program vor fi: Corul „Crescendo” și Andraș Maria din partea Colegiului Național „Mihai Viteazul”; Formația de cânt „Canticum”; Corul mic „DoReMi” și Sebestyén – Lázár Regina – pian din partea Liceului de Arte „Plugor Sndor”; Bálint Jozef – tenor; Paul Grosar – trompetă; la orgă – Ambrus Sándor; la pian – Kőmives Bokor Zsombor și ultimul, dar nu cel din urmă, invitatul special Sergiu Cârstea.

„La nivelul unității noastre de învățământ, în luna decembrie au fost realizate activități care au adus spiritul Crăciunului în fiecare clasă de elevi. S-a optat însă și pentru organizarea unui spectacol mai amplu deoarece ne dorim ca întreaga comunitate locală să se poată bucura și să poată trăi emoția sărbătorilor de iarnă, prin momente muzicale de o mare valoare artistică.” – a mai explicat prof. Maria Băilă.

Despre solistul trompetist Sergiu Cârstea …

Instrumentalistul Sergiu Cârstea este originar din Chișinău și a avut mai multe concerte în calitate de solist, în țări precum Franța, Italia, Germania, Canada, Austria, Spania, Croația, Serbia, Ucraina, Moldova, Bulgaria și România, cu diferite orchestre, acompaniament de pian, orgă și orchestră de corzi. Trompetistul susține atât recitaluri solo cât și cu acompaniament la diferite festivaluri de muzică modernă, cu diferite orchestre ale filarmonicilor din România (București, Arad, Timișoara, Sibiu, Satu Mare, Iași, Cluj, Craiova, Bacău, Botoșani, Râmnicu-Vâlcea).

 

Programul Concertului de Crăciun

. .  

Formaţia de cânt ,,Canticum”, coordonată de prof. Sebestyén – Lázár Eniko, va interpreta: King Singers – Boars head carol, Gaudete, Joy to the world; Tradițional: The first nowel; Tradițional: God rest ye merry gentlemen; Irving Berlin: White Christmas; Tradițional: Aranyszárnyú angyal (Înger cu aripi de aur); Silent night – Noapte de vis;

Sándor Andreea va recita: Balada vieții tracătoare de Grigore Crăciunesc

Corul mic ,,DoReMi “ al Liceului de Arte „Plugor Sándor”, sub coordonarea dirijorului prof. Sebestyén – Lázár Eniko va interpreta: Kiskarácsony, nagykarácsony (Crăciun mic, Crăciun mare); Dicsőség mennyben az Istennek (Slavă lui Dumnezeu în cer); Ó, gyönyörü szép titokzatos éj (Oh, frumoasă noapte misterioasă); Mennyből az angyal (Îngerul din Rai); Paul Grosar – trompetă, acompaniat la orgă de Ambrus Sándor vor interpreta: Prayer of Sanit Gregory de Alan Hovhaness; Groza Alexia va recita poezia: Moș Crăciun; La pian Sebestyén – Lázár Regina va interpreta Johann Sebastiann Bach – Invenţiuni la două voci în Si bemol major;  Andraș Maria acompaniată la pian de Florin Micu vor interpreta colindul: O ce veste minunată!

Invitatul special, solistul trompetist Sergiu Cârstea, acompaniat la orgă de Ambrus Sándor va încânta publicul spectator cu o suită de 6 dansuri, iar tenorul Balint Jozsef, acompaniat la orgă de Ambrus Sándor, va interpreta colindul „The fist nowel”.

Corul ,,Crescendo” al Colegiului Național ,, Mihai Viteazul” va interpreta colindele „Pe podele de nuiele” și „Oila, oila…”, iar spre sfârșit, Logofatu Diana, acompaniată la pian de Micu Florin va interpreta „Haleluia”.

„Avem sponsori locali care ne-au sprijinit în demersul nostru, cum este Arcon SRL, dar avem și sponsori naționali, nu sunt mulți, dar ne bucurăm că ni s-au alăturat în această inițiativă și care și-au oferit sprijinul și pe viitor. Doresc să le mulțumesc pe această cale pentru tot sprijinul acordat și pentru implicarea lor, sponsorilor noștri: DeRom Total SRL, Art Grafic SRL, Arcon SRL și nu în ultimul rând Sun Garden Management SCS!” – a spus în încheiere prof. Maria Băilă

Concertul de Crăciun „Pax Natalis Domini” va avea loc vineri, 18 decembrie, de la orele 15:00, la Biserica Krisztus Király din Sf. Gheorghe, Str. Fabricii numărul 16.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail