. . Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) solicită Consiliului local Târgu Secuiesc să revoce hotărârea adoptată luna trecută privind denumirea unei străzi din municipiu cu numele scriitorului maghiar Wass Albert, avertizând că în caz contrar va cere anularea acesteia de către Tribunal.

Conducerea Forumului Civic menţionează, într-un comunicat de presă remis AGERPRES, că Wass Albert a fost „criminal de război, dovedit şi condamnat la moarte în contumacie” de către Tribunalul Poporului din Cluj, în anul 1946.

„Dacă în termen de 30 de zile nu primim un răspuns sau primim un răspuns negativ vom ataca hotărârea de consiliu, care este vădit ilegală, la Tribunalul Covasna, la secţia de contencios administrativ şi fiscal în vederea anulării (…) Wass Albert a fost şi este foarte controversat, fiind un nobil maghiar cu titlu de conte şi scriitor care a fost condamnat la moarte în contumacie, pentru crime de război, în baza art. 3 alin. 1 din Legea nr. 312/1945, pentru instigare la crimele comise de armata maghiară în localităţile Sucutard şi Mureşenii de Câmpie. Hotărârea de condamnare nr. 1/13.03.1946 a fost pronunţată în contumacie de Tribunalul Poporului din Cluj”, se arată în comunicatul de presă.

Forumul Civic menţionează că a sesizat în mod oficial Consiliul local Târgu Secuiesc cu o plângere prealabilă.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) reuneşte aproape 40 de ONG din cele trei judeţe.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail