. . Formații de elevi și preșcolari din cinci județe vor participa, duminică, la Festivalul de Folclor „Mlădițe românești”, ce se va desfășura la Căminul Cultural Sita Buzăului.

Evenimentul, ajuns la cea de-a zecea ediție, este organizat de Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului și Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna și împreună cu Căminul Cultural Sita Buzăului.

Conceput în urmă cu zece ani, la iniţiativa prof. Rodica Daniela Boieru – de la Clubul Copiilor – şi prin bunăvoinţa prof. Alexandru Ioan Renga, director – la acea vreme – al Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului, Festivalul de folclor pentru copii ”Mlădițe românești” își propune să promoveze folclorul românesc, să cultive în sufletele copiilor dragostea tradițiile românești.

 

Peste 300 de copii, pe scena Căminului Cultural  Sita Buzăului

Spectacolul din cadrul Festivalului va avea loc duminică, 6 decembrie (a.c.), pe scena Căminului Cultural Sita Buzăului, cu începere de la ora 16.00.

Prof. Rodica Boieru a menționat că la eveniment sunt așteptați aproximativ 350 de participanți – preșcolari și elevi din cinci județe:

”Ediția de anul acesta se va desfășura la Căminul Cultural Sita Buzăului, duminică, în data de 6 decembrie, de Sfântul Nicolae – ca un cadou de Moș Nicolae pentru toți cei dornici de a transmite mai departe tradiția. Ca și talie, festivalul este cuprins în Calendarul Activităților Extrașcolare Regionale (CAER). Așteptăm, ca de fiecare dată, în jur de 350 de participanți – adică 11 formații, din cinci județe”, a spus prof. Rodica Boieru.

Aceasta a transmis un mesaj cititorilor ”Mesagerul de Covasna”: ”Cu toții, de la mic la mare, părinți, copii, bunici, prieteni, rude, vecini, sunt invitați cu mult drag să participe la acest Festival de folclor destinat copiilor și tineretului. Fiind în preajma sărbătorilor de iarnă, urez tuturor un an nou plin cu sănătate și tot ce își doresc, tot binele din lume și împliniri cât mai multe, să ne vedem cât mai des la astfel de evenimente, pentru că în felul acesta putem avea influență pozitivă asupra educării copiilor în acest sens – în sensul tradițiilor, în spirit românesc!”

Pregătiri pentru o altă formă a Festivalului

Prof. Rodica Boieru a declarat că, începând de anul viitor, Festivalul de Folclor „Mlădițe Românești” ar putea avea altă structură și ar putea deveni un eveniment de nivel național: „Anul acesta am depus un proiect pentru a fi transformat acest festival într-un eveniment de talie națională. Dorim să fie cuprins în calendarul competițional național, deci în CAEN (n.r. Calendarul Activităților Educative Naționale). Am venit cu o propunere de proiect, puțin diferită față de ceea ce se întâmplă la nivel național. Palatele Copiilor organizează cele mai mari festivaluri de folclor pentru copii, la ora actuală; ne putem mândri cu lucrul acesta. Noi am venit cu o propunere de proiect, un model nou, aș spune, prin care vrem să realizăm un studiu în folclorul coregrafic, în ideea că o formație de dansuri populare sau un ansamblu folcloric, dacă doreşte să abordeze o altă zonă folclorică, să o facă în mod corect. Sunt multe formații care fac dansuri din alte zone ale țării decât cele ale zonei pe care o reprezintă și poate nu sunt informate suficient, iar noi, în cadrul acestui proiect, dorim să facem un studiu de cercetare în domeniul folclorului coregrafic, care se va finaliza cu un spectacol, poate chiar concurs (…).Sperăm ca anul viitor, acest festival să ia forma cea nouă, iar proiectul să-şi atingă obiectivele propuse. Acest eveniment s-a dezvoltat mult de la an la an (…), primele două ediții fiind de nivel local (…), apoi, încet, încet, s-a transformat în festival județean, interjudețean, inter-regional și, după cum am spus, de la anul dorim să fie cuprins în calendarul național, sub această formă nouă!” a explicat prof. Rodica Daniela Boieru, de la Clubul Copiilor Întorsura Buzăului.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail