Lăsăm viitorului Guvern măsuri bune care au dus la creșterea cu peste 402.000 a contractelor de muncă active, rămânând parteneri activi pentru continuarea programelor începute, a spus, ieri, fostul ministru delegat al Departamentului pentru Dialog Social, Liviu Pop, în conferința de bilanț al mandatului.

„Pe zona dialogului social, activitatea va continua, deci nu este nicio panică. Nu închide nimeni dialogul social. Este unul chiar foarte deschis. Am predat tot ceea ce am făcut noului ministru. În scurtul meu mandat de 11 luni, am reușit să facem câteva lucruri extraordinare plecând de la organizarea și funcționarea dialogului social în România. S-a aprobat regulamentul de funcționare al Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Am reușit cu ajutorul fondurilor europene, să facem două lucruri extraordinare. Lăsăm viitorului Guvern proiectul de strategie privind dialogul social pe intervalul 2015-2020 și planul de măsuri pentru următorii ani, ceea ce va permite o continuitate”, a spus Liviu Pop.

Tot în baza unor proiecte europene, Departamentul a creat o platformă online de dialog social care conectează la site-ul Guvernului toate comisiile de dialog social din țară și toate comisiile paritare de la nivelul ministerelor.

„Nu am reușit, însă, să modificăm Legea dialogului social acolo unde este nevoie pentru funcționare. Sunt chestiuni tehnice, nu de fond, care fac imposibile anumite lucruri, ca de exemplu extinderea contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate. Cel mai grav lucru din punctul meu de vedere este legalitatea negocierii contractelor colective de muncă care nu mai este atributul nimănui. Părțile pot conveni pe legalitate și dacă o clauză este pusă ilegal, riscăm să piardă și angajatorul și angajatul. Un procentaj important din contractele colective de muncă încalcă atât legislația europeană cât și pe cea națională. Vorbesc de cele peste 8.000 de contracte colective de muncă care au fost încheiate de unități. Aici trebuie modificată legea, în primul rând”, a spus Liviu Pop.

Fostul ministru delegat al Departamentului pentru Dialog Social a precizat că în perioada octombrie 2014-octombrie 2015, în România sunt cu 32.000 de angajatori de muncă activi mai mult decât cu un an înainte. În ceea ce privește salariații, numărul lor a crescut cu peste 161.974, iar numărul contractelor active, cu 175.155.

. .

„În România, de când am preluat guvernarea în 2012, până astăzi sunt cu 402.000 contracte de muncă active mai mult. Acesta este numărul real de locuri de muncă pe care Guvernul Ponta le-a creat în cei trei ani și jumătate de guvernare. Adică, astăzi, în România, avem peste 5,5 milioane de salariați activi care cumulat au 6,104 milioane contracte de muncă, pentru că există și salariați care au două sau mai multe contracte de muncă. Cred că dacă se vor lua măsuri corecte vom avea creșteri în continuare”, a mai spus Pop.

Victoria-Violeta Alexandru și-a preluat miercuri portofoliul de ministru delegat pentru Consultare Publică și Dialog Social.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail