Primăria Sfântu Gheorghe intenţionează să reia, începând de anul viitor, programul de reabilitare termică a blocurilor, lucrările urmând să fie realizate în paralel cu reabilitarea aleilor, trotuarelor şi locurilor de parcare din cartiere.

Primarul municipiului, Antal Arpad, a declarat joi, pentru AGERPRES, că zonele în care se va interveni cu prioritate vor fi stabilite în urma discuţiilor cu asociaţiile de proprietari, care vor trebui să se angajeze că vor contribui financiar cu o cotă parte din valoarea lucrărilor de reabilitare a blocurilor.

„Priorităţile vor fi stabilite în această iarnă, în funcţie de discuţiile cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, pentru că dorim să intervenim şi la reabilitare termică, şi la parcări, şi la trotuare, şi la alei, deci, practic, acele zone să arate de parcă ar fi nou construite. Nu putem să facem acest lucru fără aportul şi ajutorul cetăţenilor care stau aici”, a declarat Antal Arpad, menţionând că mizează în principal pe fondurile europene pentru acest program, prevăzute în următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene.

El a mai spus că municipiul Sfântu Gheorghe s-a numărat printre primele localităţi din ţară în ce priveşte anveloparea blocurilor, însă ritmul a fost încetinit din cauza problemelor financiare.

„Noi, practic, am fost pionieri în reabilitare termică, dar în ultimii ani, am mers mult mai încet decât ne-am fi dorit. Regulile noastre sunt mai stricte pentru că am avut probleme, deoarece la început nu am solicitat ca aportul cetăţenilor să fie depus într-un cont bancar şi din cauza asta nu toată lumea a plătit şi au fost procese (…) Am schimbat regulamentul şi am spus că începem să reabilităm un bloc sau un cartier numai atunci când aportul este pe cont bancar şi avem garanţia că nu vom mai avea probleme (…) Au fost situaţii în care contractele au fost încheiate între executant şi asociaţii, (…) dar au fost şi cazuri în care noi am avut contractul şi am avut zeci de procese, iar juriştii noştri, care şi aşa sunt puţini, au trebuit să meargă în instanţă să recupereze banii”, a mai spus Antal Arpad.

. .

În ultimii ani, în municipiul Sfântu Gheorghe au fost reabilitate termic câteva sute de locuinţe, majoritatea aflate în blocuri cu patru etaje din zona Gării şi Pieţei centrale. Pentru a stimula cetăţenii să-şi reabiliteze locuinţele, autorităţile locale au acordat scutiri de la plata impozitelor pe clădiri pe o perioadă de şapte ani, cu condiţia ca lucrările să nu fie realizate individual, ci pe toată faţada blocului pentru ca acestea să aibă un aspect unitar.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail