Devenită foarte repede un nume  cunoscut şi apreciat în peisajul muzical autohton (deşi fiinţează numai de doi ani şi jumătate)  orchestra  „Kamerata Kronstadt”, iniţiată de dirijorul Cristian Oroşanu, propune publicului larg pentru  miercuri, 18 noiembrie 2015 de la ora 19.00, în sala „Patria” din Braşov, o seară cu totul specială. Este vorba de un Concert extraordinar de tangouri  simfonice interpretate de doi artişti argentinieni  îndrăgita cântăreaţă Analia Selis, împreuna cu pianistul Mariano Castro. Va fi un spectacol completat  şi cu… surprize muzicale  din repertoriul românesc, ne asigură realizatorii.

. .

 

O orchestră tânără şi valoroasă

 

Aşa cum ne-a informat P.R.-ul formaţiei, d-na Evgenia Grebeniuk ( originară din Rusia, dar stablită în  Braşov)  „Kamerata Kronstadt”  poate fi socotit cel mai tânăr ansamblu instrumental din România, aflat la a treia  stagiune de întâlniri  cu publicul. De fiecare dată a venit cu ceva nou, interesant, prestaţiile fiind de un înalt profesionalism.

După cum ne-a declarat însuşi inițiatorul formației, mai vechea noastră cunoştinţă,  dirijorul Cristian Oroşanu, instrumentiştii  au fost aleși pe criteriul interesului participării în spirit cameral, fiind  interpreți tineri ce activează în cadrul  Filarmonicii și Operei braşovene.  Noua orchestră de cameră a luat fiinţă  din dragoste și dăruire pentru muzică, dezvoltând un ambiţios proiect cultural.

« Instrumentiştii  sunt  colegi şi prieteni cu care am avut ocazia să colaborez  de-a lungul carierei, şi pe care îi apreciez în mod deosebit, declara  cunoscutul dirijor. Am pornit de la două elemente convingãtoare: pe de-o parte, entuziasmul unui mănunchi de  muzicieni care mi s-au alăturat, iar pe de alta, deschiderea în toamna lui 2013 a noii Săli de concert  de la Complexul multicultural „Patria”. Chiar dacă majoritatea participanţilor au o vârstă sub 30 de ani, nu am avut intenţia de a creea o  „orchestră de tineret”, pe lângă nenumăratele formaţii de acest gen care apar în lumea muzicală clasică. Iniţiativa  nu mi-a aparţinut  doar mie, ci şi unui număr de colegi care doreau să mă vadă la pupitrul unei astfel de formaţii camerale la Braşov».

Respect faţă de public

     Făcând o scurtă trecere  în revistă a  activităţii de până acum, să spunem că sub bagheta maestrului  Oroşanu, „Kamerata Kronstadt” a invitat publicul în cadrul celor trei stagiuni ale sale la o serie de concerte deosebite. Unele  s-au derulat sub egida unor manifestări prestigioase, precum  Festivalul Internaţional „George Enescu”,  „Nuit des Instituts Culturel Européens”, Festivalurile  „Meridian”, „Mozart”, „Vacanțe Muzicale” sau „Musica Barcensis”, având  invitaţi soliști celebri, precum violoniștii Alexandru Tomescu şi Răzvan Stoica, pianistul Horia Mihail, violoncelistul Răzvan Suma, dar şi artişti  din sfera mai putin clasică, precum solistele  Alexandra Fits şi Analia Selis.

Să mai sublinem un aspect important, anume că amintita formaţie camerală sprijină şi activităţile  umanitare, susținând  concerte caritabile, dar  și proiecte educaționale în vederea formării muzicale a publicului  foarte tânăr  (de exemplu, concerte educative dedicate exclusiv copiilor).

Dirijorul  Cristian Oroşanu

   La pupitrul Kameratei  se va afla din nou „părintele” său, cunoscutul şef de orchestră Cristian Oroşanu, un nume preţuit de melomani, reputaţia sa depăşind deja graniţele ţării.  Gestica elegantă şi clară, competenţa, soliditatea cunoştinţelor  reprezintă elemente definitorii  ale artistului. Domnia sa a parcurs    într-un timp  scurt o  frumoasă carieră muzicală.

   A urmat studiile la Liceul de Muzică „Octav Băncilă” din Iași, apoi la Conservatorul din Bucureşti, specialitatea Interpretare-corn. Atras de arta dirijatului  va urma şi secţia respectivă din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ  superior, la clasa profesorului Cristian Brâncuşi, beneficiind în paralel şi de îndrumarea  maestrului Constantin Bugeanu. Şi-a desăvârşit cunoştinţele dirijorale în cadrul unor  perioade de perfecţionare organizate de Academia de Muzică din Cluj-Napoca, urmând binecunoscutele „Academii Bach” desfăşurate sub îndrumarea prof. dr. Christfried Brodel.

În anul 1996, dirijorul Cristian Oroşanu a beneficiat de o bursă de studii la Stuttgart, unde a lucrat cu maestrul de renume internaţional Helmuth Rilling, pentru ca din 1 februarie 2004 să fie angajat ca dirijor la Filarmonica din Braşov.

Talentul, pasiunea, rezultatele unei cariere de excepţie i-au fost recunoscute, primind  Premiul „Mihail Jora”,  acordat de către Uniunea Criticilor Muzicali din România.

Repertoriul sau cuprinde numeroase lucrări ale genului simfonic şi de operă din toate epocile muzicale, dirijând de la Marcello, Telemann şi Bach, până la Enescu, Stravinski şi Gershwin.

Spectacol deosebit

De data aceasta  orchestra „Kamerata Kronstadt”, condusă de mentorul ei dirijorul Cristian Oroșanu, invită melomanii la un eveniment deosebit: întâlnirea cu delicata şi talentata solistă  vocală argentiană, stabilită de peste un deceniu în ţara noastră, care a devenit între timp a doua ei patrie – Analia Selis. Ea va fi însoţită de un compatriot la fel de cunoscut, pianistul Mariano Castro, căsătorit cu o româncă.

Cei doi, alături de „Kamerata Kronstadt”  vor oferi un recital de tangouri, valsuri şi alte genuri cu specific argentinian, melodii de o factură aparte, tratate în manieră simfonică.

Analia Selis, căsătorită şi ea cu un roman (muzicianul Răzvan Suma, cu care are doi copii) s-a decis să ofere un concert simfonic original  împreună cu un virtuoz al clapelor, Mariano Castro. Vor fi prezentate atât piese argentinene celebre, cât şi unele mai puţin cunoscute, într-un aranjament original pentru  orchestră de cameră, pian și voce. Nu lipsesc câteva  surprize românești,  într-un concert de excepţie ce  reuneşte  pe lângă muzica de calitate, un pic de teatru, o atmosferă retro şi multă dragoste pentru spectatorii români.

                                                Achiziţionarea biletelor

Pentru cei interesaţi menţionăm faptul  ca  au posibilitatea de a achiziţiona bilete direct de la Sala „Patria” – acolo unde va avea loc concertul – ca şi de la agenţiile TUI Travel din Piaţa Sfatului, Calea  Bucuresti (vis-à-vis de  sediul ACR),  Complexul comercial  „Coresi Mall”, de la Libraria „Okian” din  Braşov. De asemenea, se pot procura biletele şi online pe site-ul www.bilet.ro, această  facilitate modernă fiind recomandată  fanilor  care nu locuiesc în municipiul de sub Tâmpa.

…Aşadar, vă întrebăm, dragi cititori, dacă iubiţi tangoul?  În caz afirmativ, sunteţi aşteptaţi pe 18 noiembrie a.c. de la ora 19.00, în sala „Patria” din Braşov.

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail