Președintele a semnat decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloș în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat.

 

Potrivit sursei citate, șeful statului a semnat decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloș în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Președintele a avut săptămâna trecută și săptămâna aceasta două runde de consultări cu partidele și formațiunile parlamentare în vederea desemnării unui premier.

 

 

Dragnea: Poziția PSD față de nominalizarea lui Cioloș, după ce vom vedea programul de guvenare și echipa

. . PSD își va exprima o poziție politică în legătură cu nominalizarea lui Dacian Cioloș în funcția de prim-ministru după ce va vedea soluția guvernamentală și programul de guvernare cu care acesta va veni, a declarat, marți, președintele PSD, Liviu Dragnea.

 

„Am aflat și eu ca și dumneavoastră de nominalizarea lui Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru. Am constatat că propunerea noastră, respectiv Liviu Voinea, nu a fost acceptată. Noi ne-am expus și în fața președintelui obiectivele imediate pe care Guvernul trebuie să le îndeplinească. Am înțeles că domnul Dacian Cioloș dorește să formeze un guvern exclusiv din oameni neafiliați politic sau nemembri de partid, așa-zis tehnocrați. În zilele următoare vedem cu ce soluție guvernamentală și cu ce program de guvernare vine în Parlament și când vom afla aceste lucruri, ne vom exprima o poziție politică. Noi suntem deschiși la dialog cu toată lumea”, a spus Dragnea.

Potrivit acestuia, PSD este deschis la dialog, dar nu poate să spună cum va vota partidul său în Parlament în privința lui Dacian Cioloș.

„Suntem deschiși, numai că suntem foarte curioși la ce va propune premierul desemnat Dacian Cioloș. Nu pot și nu cred că este firesc să spunem că votăm pentru sau împotrivă, pentru că deocamdată avem decât un nume și un chip. În perioada următoare, așa cum a spus Dacian Cioloș, va veni cu o echipă guvernamentală. O să ne uităm cu atenție cum va alege pe cei pe care îi va propune în Guvern, care va fi programul de guvernare, care va fi conceptul, modul în care vrea să colaboreze în Parlament și, în funcție de asta, în interiorul forului de conducere, în structurile statutare, vom lua o decizie politică ce va stabili calea de urmat”, a adăugat Dragnea.

El a mai spus că va avea o discuție pe această temă și în Coaliție, dar din declarațiile publice se vede că acest Guvern ar avea susținere în Parlament din partea PNL, UNPR și UNPR.

„Noi am avut o discuție și în Coaliție ieri, cred că și în Coaliție vom avea această discuție. Înțeleg că există date certe că acest Guvern ar avea susținere în Parlament, din ce am văzut din declarații publice ale PNL, UDMR, UNPR, cel puțin până acum”, a arătat Dragnea.

Liderul PSD a menționat că social-democrații au prezentat la Cotroceni un pachet de măsuri și va fi greu ca PSD să voteze un Guvern care nu și l-ar asuma.

„Am un pachet de măsuri, mult mai multe decât zece, i le-am prezentat președintelui Iohannis în detaliu, o să le dăm publicității poate chiar în seara aceasta sau mâine. Orice guvern care nu-și asumă acel pachet minimal de măsuri va fi greu să convingă PSD să-l susțină, pentru că nu sunt numai obiective de bun simț, ci sunt vitale pentru această țară”, a mai arătat Dragnea.

El a menționat că este dreptul constituțional al președintelui să desemneze premierul, amintind că PSD l-a propus pentru această funcție pe Liviu Voinea pentru că acesta „era mai bun”.

„Eu cred că Liviu Voinea era mai bun, este la fel de tehnocrat ca Dacian Cioloș”, a subliniat Dragnea.

PNL: Cioloș corespunde criteriilor de profesionalism și integritate impuse de societatea românească

Liberalii apreciază că premierul desemnat Dacian Cioloș corespunde criteriilor de profesionalism și integritate impuse de societatea românească, potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

„Nominalizarea lui Dacian Cioloș în calitatea de prim-ministru desemnat, făcută conform prevederilor constituționale de către președintele Klaus Iohannis, corespunde criteriilor de profesionalism și integritate impuse de societatea românească”, arată Stroe într-un comunicat remis, marți, AGERPRES.

El precizează că PNL își menține poziția exprimată în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis cu privire la formarea unui nou Guvern.

„PNL așteaptă cu interes prezentarea echipei guvernamentale pe care premierul desemnat urmează să o înainteze Parlamentului. Știm că misiunea sa nu este una ușoară și că va trebui să convingă o majoritate parlamentară care să susțină acest Guvern de tehnocrați. PNL are o serie de priorități de guvernare, pe care le-a exprimat de-a lungul timpului, regăsite atât în Parlament în inițiativele legislative, cât și în programul de guvernare al PNL, pe care dorim să le agreăm cu noul Cabinet. În acest sens, avem convingerea că atât noua echipă guvernamentală, cât și programul de guvernare vor fi creionate pentru binele public”, spune Stroe.

El subliniază că PNL va susține noul Cabinet atât timp cât va face bine pentru România.

„PNL nu a exclus asumarea guvernării și responsabilitatea formării unui guvern politic, însă am înțeles rațiunea și necesitatea instalării unui Guvern tehnocrat în acest moment de criză politică și am trecut peste varianta avansată inițial privind organizarea de alegeri anticipate”, conchide Stroe.

Kelemen Hunor:  Este un pas pozitiv și necesar

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că desemnarea de către președintele Klaus Iohannis a lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier este un pas pozitiv și necesar, în actualul context politic și social.

„E primul pas făcut de președintele Iohannis după demisia premierului Ponta, desemnarea domnului Dacian Cioloș pentru funcția de prim ministru. A fost un pas, zic eu, reușit, pozitiv, eu apreciez ca și un pas necesar, absolut pozitiv în condițiile date, când există tensiuni, așteptări din partea societății și când e nevoie de un guvern tehnocrat. (…) Și eu am spus încă de săptămâna trecută că noi credem că va trebui un om gen Dacian Cioloș sau am mai dat un alt nume, Bogdan Olteanu, deci am fost foarte aproape (…) și acum pasul și mingea e la domnul Dacian Cioloș. El trebuie să facă următorul pas, următoarea mișcare și consider că va avea nevoie de un sprijin politic parlamentar, că altfel nu poți să guvernezi un an de zile”, a declarat Kelemen Hunor, pentru AGERPRES.

Întrebat dacă UDMR îl va susține pe Dacian Cioloș, liderul UDMR a spus că așteaptă mai întâi să aibă o discuție cu premierul desemnat, după care Uniunea va lua o decizie.

„Nu spunem în acest moment că îl susținem, nu spunem că nu îl susținem. Așteptăm o discuție, fiindcă așa e corect, să vedem ce vrea să facă omul. Nu am semnat, nu semnăm pentru nimeni, dar după ce vom avea o discuție cu el, dacă va solicita o astfel de discuție, bineînțeles că vom lua o decizie. Dar primul pas din partea președintelui a fost un pas pozitiv și declarația domnului Cioloș mă face să cred că foarte repede va începe consultările cu grupurile parlamentare”, a spus Kelemen Hunor.

Despre Dacian Cioloș, președintele UDMR a spus că este un om corect și foarte bine pregătit, „care înțelege foarte repede ceea ce e de făcut”.

„Noi îl știm pe Dacian Cioloș, am guvernat împreună, am lucrat cu el când era comisar european și dincolo de faptul că este un om foarte bine pregătit este și un om corect și un om care înțelege foarte repede ceea ce e de făcut”, a punctat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, noul premier va putea, dincolo de realizarea bugetului, să inițieze anumite proiecte politice, chiar unele reforme, iar în acest sens prioritățile UDMR sunt cele ale societății românești și ale comunității maghiare.

„Prioritățile noastre sunt prioritățile societății românești, prioritățile comunității maghiare pentru un an de zile, interesele generale. Și, din acest punct de vedere, eu cred că economia, locurile de muncă, partea socială sunt pe primul loc, dincolo de interesele comunității maghiare și sunt convins că nu va veni în fața Parlamentului fără să fie sigur că va obține și un sprijin substanțial pentru anul ca urmează”, a arătat liderul Uniunii.

Agerpres

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail