Cea de-a VI-a ediţie a concursului dedicat persoanelor cu dizabilităţi mintale anunţă deschiderea sesiunii de înscriere. La concurs pot participa persoanele cu o dizabilitate mintală dovedită printr-un certificat medical, care au împlinit 18 ani.

Fundaţia Creştina Diakonia din Sfântu Gheorghe a înfiinţat în 2010 Premiul Casa Iris pentru promovarea artei şi a lucrărilor persoanelor cu dizabilităţi mintale din România. Premiul a fost acordat pentru prima dată în luna decembrie 2010, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Handicap.
Anul acesta, Fundaţia Creştina Diakonia va acorda pentru a șasea oară premiul Casa Iris, pentru cea mai bună lucrare în cadrul concursului „Ousider Art”.

Pentru a fi eligibili, concurenţii trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe, cum ar fi: vârsta minimă de 18 ani, certificarea medicală a bolii mintale şi înscrierea cu trei lucrări în orice stil doreşte autorul lucrării, având la dispoziţie trei teme: „În această natură moartă mă regăsesc și eu”, „Biserica noastră” şi temă la liberă alegere.

OBSERVAŢIE: Cei care candidează cu mică plastică, vor trimite doar o singură lucrare şi fotografii despre alte două lucrări. Tema este liberă.

De asemenea, formatul lucrărilor trebuie să respecte anumite reguli de participare: format să fie minim A4; lucrarea să fie pe pânză, hârtie sau carton; materiale folosite: aquarel, acril, creioane colorate, pastel, ulei, cretă de ulei sau tuş. Sculpturile pot fi din lemn, piatră, metal, lut sau gips. Mica plastică nu poate fi obiect de folosinţă, de exemplu candelabru, scrumieră, etc. Organizatorii atrag atenţia asupra faptului că lucrările înscrise în concurs trebuie să fie terminate, şi nu au fost prezentate în public până la momentul înscrierii.

Lucrările premiate vor intra în patrimonul Fundaţiei Creştine Diakonia din Sfântu Gheorghe. Acestea vor fi evaluate de către un juriu profesionist, preşedintele juriului fiind Réka Deuten-Makkai, istoric si critic de artă. Toate lucările de concurs primite la timp vor fi expuse, iar primii trei clasaţi vor fi premiaţi.

Lucrările însoţite de formularul de înscriere completat se trimit sau pot fi depuse până în data de 26 noiembrie 2014 . . (data preluării) la adresa de mai jos: Casa Iris, Sfântu Gheroghe, jud. Covasna, str.Lăcrămioarei nr.5 cu menţiunea „CONCURS” pe pachet.

Deschiderea expoziţiei şi decernarea premiilor va avea loc la inceputul lunii decembrie în Casa Iris. Detalii suplimentare cât şi formularul de înscriere pot fi găsite pe site-ul iriszhaz.blogspot.com, pe facebook/Iriszhaz. De asemenea pentru mai multe detalii puteţi să contactaţi pe domnul director Péter Makkai la nr. de telefon: 004-0267-315 560, mobil: 004-0724-000 467 sau e-mail [email protected].

***

Cele mai apreciate lucrări ale persoanelor cu dizabilităţi, înscrise la concursul „Outsider Art” 2014, desfăşurat la Sfântu Gheorghe, au fost expuse la Consiliului Judeţean Mureş în luna martie a.c, cu ocazia încheierii proiectului ACCES  – Reţea pentru incluziunea socială a copiilor cu Tulburări din Spectrul Autist. La eveniment au luat parte peste 140 de participanți, specialiști în domeniul tulburărilor din spectrul autist,  părinți ai copiilor cu autism dar și cadre didactice din învățământul preșcolar și școlar.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail