Prima campanie gratuită de sterilizare a câinilor şi pisicilor cu stăpân, din Sfântu Gheorghe, a fost oprită chiar în ziua în care a demarat, la intervenţia Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Covasna. Motivul pe care CMV l-a invocat a fost `nerespectarea prevederilor legale” în domeniu.

Chiar dacă s-a dorit a fi un serviciu social, care să vină în ajutorul persoanelor deţinătoare a unui  animal de companie, care nu au banii necesari sterilizării acestora, se pare că încrengăturile legislaţiei actuale i-a încurcat pe organizatorii campaniei, care, la mai puţin de câteva ore de la începere, au fost nevoiţi să pună activitatea pe pauză.

Iniţiativa acestei campanii a pornit de la voluntarii adăpostului de câini de la Câmpul Frumos, care, fiind la curent cu modificările legislative în ceea ce priveşte obligativitatea stăpânilor cu câini din rasă comună sau metişi de a steriliza animalele, s-au gândit să vină în sprijinul acestora, mai ales că veniturile nu sunt tocmai cele mai mari din ţară, în această zonă.

Astfel, a fost contactată doamna  doctor veterinar Nina Schöllhorn de la Asociaţia Tieraerztepool din Germania, care a mai desfăşurat astfel de campanii şi în alte 11 localităţi din ţară (Bălan, Balş, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Râmnicu Vâlcea, Sighişoara, Suceava, Slatina, Tîrgu Mureş, Tuşnad şi Viscri). Aceasta a acceptat să opereze într-un cabinet din incinta Adăpostului de câini de la Câmpul Frumos, aflat în subordinea Primăriei Sfântu Gheorghe, în perioada 5-11 octombrie, având în plan să stea în sala de operaţii de la ora 9:00 dimineaţa, până la ora 8:00 seara pentru a putea steriliza cât mai multe animale de companie.

Cum planul de acasă nu se potriveşte cu cel din târg, ziua de luni s-a încheiat în jurul orei 11:00 dimineaţa, după numai 2 ore de activitate, după ce Colegiul Medicilor Veterinari a contactat atât Direcţia Sanitar-Veterinară şi Siguranţa Alimentaţiei (DSVSA) Covasna, cât şi conducerea Adăpostului, anunţând că s-au încălcat anumite prevederi legale în ceea ce priveşte acreditarea cabinetului în care s-au efectuat operaţiile.

 „Doamna doctor a plecat pentru că nu-şi poate permite să stea. Aşa e viaţa ei, munca ei, lucrează non stop de luni şi până duminică într-o locaţie, după care îşi ia lucrurile şi pleacă la următoarea locaţie, iar acum, nefiind toate formalităţile îndeplinite şi oprindu-se lucrările, ea a decis să plece (…) Ea a mai operat şi în alte oraşe unde a reuşi să coopereze cu un medic local, la noi această cooperare nu a reuşit. Noi am încercat să facem campania de sterilizare la Câmpu Frumos, unde, am curăţat cabinetul, iar doamna doctor l-a amenajat şi am zis că totul e bine, dar nu a fost, pentru că nu e certificat. S-a sesizat Colegiul Medicilor Veterinari, cineva i-a cerut certificatul de acreditare al cabinetului, care cabinet nu este acdreditat, este pe jumătate mobil şi pe altă jumătate noi l-am curăţat şi l-am sterilizat la adăpostul de câini. Da, într-adevăr, nu s-a respectat legea”, a declarat Julia Prazsmary, unul dintre voluntarii care au iniţiat campaia de sterilizare gratuită a animalelor.

Chiar dacă aceasta este prima campanie de sterilizare gratuită din Sfântu Gheorghe, şi până în momentul de faţă niciun medic veterinar din judeţ nu a iniţiat, codus sau desfăşurat nicio astfel de campanie pentru stăpânii fără dare de mână, viceprimarul oraşului Sfântu Gheorghe este de părere că în acest caz CMV Covasna  i-a scutit de o eventuală băiate de cap. Acesta a spus că în cazul în care un animal ar fi suferit complicaţii şi stăpânul ar fi cerut daune, Primăria ar fi fost răspunzătoare.

„Scopul nostru este să sterilizăm cât mai mulţi câini şi pisici în Sfântu Gheorghe (…) Noi, de bună credinţă, ne-am bucurat foarte mult şi am acordat şansa acestei doamne doctor, dar din păcate dacă nu sunt respectate legile,  nu putem să o susţinem (…) Cum s-a putut face acest lucru în alte oraşe şi la Sfântu Gheorghe nu, asta noi nu putem să spunem (…) Doamna doctor este membru al Colegiului veterinarilor din Argeş, dar legea spune că trebuie să ai aviz de funcţionare pentru cabinet şi trebuie să obţii o decizie că poţi practica meseria, iar aceste hârtii nu le-a avut doamna (…) Din când în când, pilda bunului samaritean nu funcţionează (…) Deci, Colegiul Medicilor Veterinari are dreptate, nu putem spune că nu are dreptate;  într-un fel ei ne-au ajutat pentru că ne-au prevenit, dar pe de alt parte au închis o activitate benefică oraşului”, a spus Tischler Ferenc.

Acesta a declarat că în momentul de faţă lucrează la un proiect de hotărâre care prevede alocarea din bugetul local a unei sume pentru acoperirea cheltuielilor sau subvenţionarea acestora, în vederea sterilizării animalelor de companie din Sfântu Gheorghe, Primăria Sfântu Gheorghe dorind să vină în sprijinul proprietarilor de câini şi pisici în vederea sterilizării animalelor de companie fără pedigree din gospodării,  la preţuri mai mici sau chiar gratuit.

De asemenea şi directorul societăţiii de salubritate Tega din Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, care administrează Adăpostul de câini de la Câmpu Frumos, a spus că nu-şi putea asuma răspunderea pentru continuarea campaniei,  în condiţiile în care CMV a atras atenţia cu privire la neîndeplinirea legii.

„A venit oferta prin intermediul acestei asociaţii germane, ne-a spus că a făcut sterilizări în mai multe judeţe ale ţării, inclusiv în judeţul Harghita, aici în vecini.Noi am fost de bună credinţă, nu am verificat actele care sunt necesare şi nu am parcus efectiv la literă legislaţia (…) În ultimul minut au venit cei de la Colegiul Medicilor Veterinari şi ne-au arătat că sunt mai multe ilegalităţi pe baza cărora campania nu poate să se desfăşoare. Aşa am fost nevoiţi să ne oprim, pentru că şi doamna doctor şi noi am fi putut fi traşi la răspundere, chiar şi penal”, a declarat Toth Birtan Csaba.

***

. .

Medicul veterinar Nina Schöllhorn  este unul dintrecei 6 medici ai asociației Tieraerztepool care cutreieră Europa de ani de zile, cu o dubiță și o asistentă. Mai multe informaţii despre activitatea Asociaţiei Tieraerztepool din Germania se pot accesa aici: http://tieraerztepool.de/index.php?lang=en

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail