Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, la Căminul „Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe s-au derulat mai multe activități. Programul pregătit cu acest prilej s-a încheiat ieri, cu o serbare ce a avut loc la sediul instituției.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice a fost marcată la Căminul „Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe.

Potrivit directorului instituției, Klárik Mária Antónia, programul pregătit cu această ocazie a debutat săptămâna trecută, în 29 septembrie (a.c.), cu o conferință a cărei temă s-a intitulat: „ . . Vârsta a treia în perspectiva psihologiei clinice şi a psihoterapiei”. În cadrul acesteia, invitații – specialiști în domeniu, au susținut mai multe prezentări, dar și ateliere de lucru,  în limba română și în limba maghiară, la care au luat parte beneficiarii Căminului.

Două zile mai târziu, în data de 1 octombrie, în organizarea conducerii și personalului Căminului a avut loc o masă festivă pentru beneficiarii instituției, la care au participat și reprezentanții Fundației Comunitare Covasna (HKA), care le-au dăruit flori și prăjituri sărbătoriților.

Potrivit directorului  Klárik Mária Antónia, activitățile dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, organizate la Cămin, s-au încheiat ieri, cu o serbare pregătită pentru beneficiarii instituției.

**

Din structura „Zathureczky Berta” face parte Căminul pentru persoane vârstnice, Centrul „Respiro” și Centrul de zi. În momentul de față, beneficiarii Căminului sunt în număr de 29; la Centrul „Respiro” este înscrisă o persoană, iar la Centrul de zi, 16, a menționat directorul Klárik Mária Antónia.

Detalii privind activitatea Căminului „Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe pot fi aflate accesând site-ul acestuia, http://www.zathureczky.ro/.

***

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie. Potrivit Agerpres, ”Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită, la 14 decembrie 1990, de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în baza Rezoluției nr. 45/106. Lansarea acestei zile a fost precedată de alte inițiative, precum Planul internațional de acțiune privind îmbătrânirea, de la Viena, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea, în 1982, și aprobat, în același an, de către Adunarea Generală a ONU. În 1991, Adunarea Generală a ONU (prin Rezoluția 46/91) a adoptat Principiile Națiunilor Unite pentru persoanele în vârstă. În 2002, a doua Adunare Mondială privind Îmbătrânirea a adoptat Planul internațional de acțiuni privind îmbătrânirea, pentru a răspunde provocărilor cu care se va confrunta populația în vârstă în secolul al XXI-lea, și, totodată, pentru a promova dezvoltarea unei societăți pentru toate vârstele” (sursa: http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/10/01/ziua-internationala-a-persoanelor-in-varsta-07-15-53).

Ana Alina Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail