Crescătorii de bovine din Zona Buzaielor, şi nu numai, sunt aşteptaţi să participe la Expoziţia de bovine ce va avea loc duminica viitoare, în 11 octombrie, la Întorsura Buzăului.

Expoziția zonală de bovine, aflată la a șaptea ediție, se va desfășura în zona Camping din localitate, începând cu ora 9.00, fiind organizată de Consiliul Județean Covasna, Camera Agricolă Județeană Covasna, Asociația Județeană a Crescătorilor de Bovine Covasna, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, Asociația Crescătorilor de Bovine Floroaia Mare, Asociația Crescătorilor de Bovine Întorsureana, Asociația Crescătorilor de Bovine Ghilcoș, Asociația Crescătorilor de Bovine Boncota, Asociația Crescătorilor de Bovine Sita Buzăului, Asociația Crescătorilor de Bovine Barcani, Primăria orașului Întorsura Buzăului, Primăria comunei Sita Buzăului, Primăria comunei Barcani.

La eveniment vor participa și crescători de ovine, dar și columbofili și chiar crescători de cai.

Cei prezenți la eveniment se vor putea bucura și de un spectacol folcloric.

„Aici, în zona Întorsura Buzăului sunt oameni cumsecade, oameni care iubesc animalele indiferent de rasă și mă aștept să fie o expoziție deosebită și niște animale frumoase și participarea oamenilor cred că va fi numeroasă. Primăriile, președinții Asociațiilor de crescători de animale și crescătorii de animale au avut mereu o implicare <<jos pălăria>> (…)”, a declarat președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Bovine Covasna, Ötvös Mózes.

. .

Președintele Asociației Crescătorilor de Bovine „Floroaia Mare”, membru în Asociația Județeană a Crescătorilor de Bovine, în comitetul director, Constantin Vlad, a declarat că expoziția este organizată începând din anul 2007: „Expoziția de bovine pe care o organizăm în acest an ar fi la a șaptea ediție, fiind o expoziție organizată din anul 2007 până în prezent (…). Una dintre activitățile Asociațiilor (n.r. crescătorilor de animale), în beneficiul crescătorilor de animale ar fi și organizarea de expoziții, pe lângă reprezentativitatea în relația cu Ministerul, cu Guvernul, pentru anumite facilități pe care crescătorii de animale pe bună dreptate le cer, pentru că au nevoie de ele, deci, și organizarea acestor expoziții aduce un plus fermierilor (…), expoziția este benefică pentru toți crescătorii de animale. Fiind a șaptea ediție, trecând prin greutățile acestor ani (…), așteptările sunt ca din an în an să se observe o dezvoltare a efectivelor de animale din zonă – ca și efectiv, ca și genetică – ori, numai participând la asemenea expoziții, tu, ca fermier, poți să îți dai seama de ceea ce deții în grajd (…), și ca atare, e bine să se organizeze aceste expoziții, e bine ca participanții să fie cât mai mulți, crescătorii de animale să conștientizeze că într-adevăr, aceste expoziții sunt benefice”, a declarat Constantin Vlad.

Programul evenimentului

Conform programului anunțat de organizatori, între orele 9.00 – 10.00 va avea loc prezentarea animalelor, iar între orele 10.00 – 12.00 va fi marcată deschiderea festivă a evenimentului, după care, între orele 12.00 – 14.00 se va desfășura bonitarea și premierea taurinelor participante.

„Expoziția, ca participare a efectivelor de animale va fi pe patru grupe, fiecare grupă începând cu cele mai mici, tineretul de înlocuire – de la șase luni la un an, juninci gestante, vaci primipare și vaci multipare – acestea vor fi categoriile. Fiecare animal va fi bonitat și se va premia valoarea animalului, după bonitare, bonitarea fiind făcută de către specialiști, de oameni care se pricep la așa ceva”, a spus președintele Asociației Crescătorilor de Bovine ”Floroaia Mare”, membru în Asociația Județeană a Crescătorilor de Bovine.

Momentan, la expoziție sunt înscrise 21 de capete de bovine, însă numărul acestora ar putea crește, înscrierile făcându-se chiar și la fața locului.

„Îi așteptăm pe cât mai mulți să participe la această expoziție, îi așteptăm cu drag, va fi o expoziție frumoasă. Programul va include și un spectacol folcloric, va fi frumos! Încercăm să facem tot ce se poate (…)! Vom avea foarte mulți columbofili care vor participa cu porumbei, vor veni și participanți cu oi, poate și cu cai, dar în principal, expoziția este axată pe bovine, pe creșterea vacilor de lapte și, de ce nu, și a celor de carne”, a spus Constantin Vlad.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail