. . Nouă lungmetraje, peste 50 de scurtmetraje, şase documentare, proiecţii de film pentru copii, precum şi evenimente speciale vor avea loc în cadrul Zilelor Filmului Maghiar/Filmtettfeszt 2015, festival aflat la ediţia a XV-a. Evenimentul, organizat de Asociaţia clujeană Filmtett, se va desfăşura între 30 septembrie şi 4 octombrie în 12 oraşe.

„Producţii maghiare recente vor putea fi vizionate în Cluj-Napoca, care este ‘cartierul general’ al festivalului, precum şi în Oradea, Baia Mare, Bistriţa, Sibiu, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Covasna şi, pentru prima dată în acest an, în Zalău şi în Arad. Proiecţiile vor avea loc în case de cultură, în sinagogi sau fabrici transformate în centre culturale, în librării, în câteva cinematografe, precum şi în aer liber (cinema în aer liber cu parcare, la Odorheiu Secuiesc)”, se arată într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Între lungmetrajele proiectate în cadrul festivalului se numără şi „Oraşul Câinilor”, regizat de Mundruczó Kornél, câştigătorul Marelui Premiu al secţiunii ‘Un Certain Regard’ la Festivalul de Film de la Cannes.

De asemenea, cinefilii vor putea viziona producţia ‘Liza, zâna-vulpe’ (regia: Mészáros Károly), premiată la festivaluri internaţionale de film fantastic, precum şi un recent succes de public în Ungaria – ‘Argo 2’.

La categoria documentare, sunt prezente în cadrul festivalului producţiile „Sentinţă în Ungaria”, precum şi „Supravieţuire sau serviciu public? Mikó Imre şi Securitatea”, dar şi filmele „Rană” şi „Copiii lui Cain”.

Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalop, competiţia scurtmetrajelor maghiare din Transilvania, care se desfăşoară în premieră.

Intrarea este liberă la toate proiecţiile şi evenimentele speciale din program. Marea majoritate a filmelor rulează cu subtitrare în limba română sau engleză.

Detalii privind programul evenimentului fi aflate accesând: http://www.zilelefilmuluimaghiar.ro/program-2015#KOV.

 

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail