Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a aprobat ieri, în cadrul şedinţei de Consiliu,  proiectul de hotărâre prin care Direcţia Generală de Asistenţă Comunitară şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Covasna va participa, ca partener, alături de  Fundaţia Diakonia la proiectul „Programul centru educațional pentru copii din familii in dificultate”, care prevede înfiinţarea a 10 centre educaţionale pentru copiii aflaţi în dificultate. . .

Partenerul Fundației Crestine Diakonia Hilfswerk der Evangelischen Kirchen der Schweiz (HEKS) – Fondul de Întrajutorare al Bisericii Evanghelice din Elveția, a obținut o finanțare pentru programul ce include înființarea unor centre educaționale în minim 7- maxim 10 locații din judeţul  Covasna (două centre la Sfântu Gheorghe şi câte un centru la Arcuş, Ilieni, Zagon, Boroşneul Mare, Reci, Cernat, Dalnic şi Covasna), în cadrul cărora copiii proveniți din familii aflate în dificultate  beneficiază de sprijin educațional și social. Proiectul este finanțat cu condiția ca autoritățile locale să  participe și să susțină costul serviciilor cu 50% din valoarea acestora.

Conform proiectului, aproximativ 240 de copii vor beneficia de servicii timp de 140 de zile, pe parcursul anului școlar 2015-2016.  Participația financiară la implementarea programului din partea Fundației Creștine Diakonia Sfântu Gheorghe este fixă, însemnând un procent de 50% din bugetul total destinat acestui program, adică 34.090 lei/grup/an școlar.

„Centrele vor funcţiona în clădirile şcolilor sau în clădiri ale cultelor religioase. Fiecare Consiliu Local trebuie să aprobe această hotărâre să fie stabilite efectiv locaţiile unde se vor înfiinţa, deci va mai dura. Totuşi, sperăm că anul acesta să înceapă măcar câteva activități, dacă nu toate. Directorul Diakonia, Makkai Peter,  a spus că în cazul în care şi alte comunităţi ar fi interesate de asemenea centre vor avea posibilitatea să înfiinţeze şi altele, pentru că HEKS a promis că va sprijini în continuare judeţul Covasna în acest sens. (…) Asemenea centre mai funcţionează şi în alte judeţe, pentru că HEKS, în parteneriat cu alte asociaţii sau fundaţii, au mai înfiinţat asemenea centre înregistrând rezultate foarte bune. În fiecare localitate există nevoie de aceste centre indiferent că localitatea este mai mică sau mai mare”, a spus directorul DGASPC, Vass Maria.

Fundaţia Diakonia a solicitat CJ Covasna sprijinul financiar în cadrul acestui program, suma totală ridicându-se la valoarea de 170.450 de lei/ an şcolar, pentru toate cele 10 centre. Fondurile alocate de către CJ Covasna vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor de hrană a beneficiarilor (copiilor) care iau parte la acest program și parțial pentru celelalte tipuri de cheltuieli.  Cheltuielile pentru asigurarea mesei, pentru  cei 240 de copii/zi, se ridică la suma de 33.600 lei/ an/grup.

„Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea condiţiilor de trai, incluziunea socială a comunităţilor  vulnerabile, urmărind o mai bună integrare a copiilor aparținând unor grupuri vulnerabile din punct de vedere social, inclusiv a romilor, în sistemul de educaţie, prevenirea abandonului scolar”, se arată în descrierea proiectului.

În momentul de faţă funcţionează 3 centre care apaţin DGASPC, la Sfântu Gheorghe, Baraolt şi Târgu Secuiesc, fiind finanţate de către Consiliul Judeţean,  şi alte 5 centre finanţate de către o altă fundaţie din Sfântu Gheorghe.

Maricela Dan

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail