O delegație a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Covasna a participat în zilele de 9 și 14 septembrie la manifestările din localitățile martir Ip și Treznea, din județul Sălaj.

 

         Semnarea Dictatului de la Viena, la 30 august 1940, a silit România să cedeze aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei în favoarea Ungariei horthyste. Retragerea armatei române, în septembrie 1940, a determinat primele manifestări violente, abuzuri și răzbunări ale noilor autorități împotriva românilor.

         La 9 septembrie 1940, trupele horthyste au ucis 93 de locuitori ai comunei martir Treznea, bătrâni, femei și copii, deopotrivă.

         La 14 septembrie 1940, la numai cinci zile de la masacrul de la Treznea, românii au dat un nou tribut de sânge, de această dată în comuna Ip. 157 de români – copii, adulți, și bătrâni – au fost uciși. Comemorarea acestor orori, an de an, are menirea de a-i păstra în amintire pe martirii de la Ip și Treznea și a împiedica uitarea atrocităților săvârșite de autoritățile horthyste împotriva populației românești.

         „Masacrul de la Ip a fost conceput după un scenariu minuțios întocmit, care prevedea: desfășurarea ostilităților pe timp de noapte, găsirea unui moment în care toți românii să fie acasă, implicarea în asasinate atât a militarilor,cât și a civililor maghiari, înconjurarea satului ca nimeni dintre cei vizați să nu scape și înhumarea morților într-o gropă comună, aruncându-se var peste cadavre… Fără de niciu temei, conducătorii maghiari ai comunei au propus apoi ca toți românii din Ip, fără de nicio excepție, să fie uciși în acea noapte prin împușcare în propriile lor locuințe. A fost o baie de sânge și un măcel de o bestialitate ce întrece orice imaginație…” (Gavril Butcovan, supraviețuitor al masacrului de la Ip)

         Onorul militar a fost dat de militarii Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania” din Șimleul Silvaniei, ai Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu” din Zalău, Inspectoratul Județean de Jandarmi Sălaj și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Sălaj.

             Președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Covasna

Col. (rtr)

. .               Ioachim GRIGORESCU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail