„Ştafeta Veteranilor”, care a plecat pe 4 septembrie din Bucureşti, la iniţiativa asociaţiei de voluntari „Invictus”, a ajuns ieri, la Târgu Mureş, chiar în ziua în care se aniversează 71 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascisto-horthystă.

„Sub egida Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Afacerilor Interne a fost organizată această ştafetă, pe mai multe rute, iar ajungerea acestora în diferite puncte, cum e şi Târgu Mureş, să coincidă cu eliberarea acelor oraşe. În această activitate sunt implicaţi militari care au titlul de veterani de război în actualele războaie – vorbesc de Irak şi Afganistan – şi pe lângă faptul că ei încearcă să scoată în evidenţă principalele momente ale istoriei noastre naţionale, are şi un scop nobil pentru a ajuta unul dintre militarii răniţi în teatrele de operaţii să participe la Jocurile Paralimpice de anul viitor. Astăzi am primit două ştafete, din două direcţii diferite, una venind dinspre Sighişoara, care venea dinspre Curtea de Argeş-Sibiu, şi cea de-a doua, dinspre Bistriţa, care a pornit de la Piatra Neamţ. Este un efort pe care aceşti militari îl fac (…). Militarii vor ajunge pe data de 25 octombrie, la Carei”, a declarat comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”, colonelul Mircea-Dan Şuta.

Cele două ştafete ajunse luni, la Târgu Mureş, au fost purtate de militari, majoritatea dintre ei având la activ mai multe misiuni în teatrele de operaţii.

În cadrul ceremoniei de la Târgu Mureş generalului de brigadă în retragere Marin Ştefănescu, care a împlinit vârsta de 95 de ani, i-a fost înmânat „Drapelul Veteranilor”, care a fost apoi arborat pe catargul din faţa Palatului Administrativ. Ştafeta Veteranilor va pleca marţi de la Târgu Mureş către Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureş.

Evenimentul este organizat în contextul Anului Veteranilor de Război şi al sărbătoririi, la 25 octombrie, a Zilei Armatei României, fiind susţinut de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” şi Asociaţia de Caritate din Armata României „Camarazii”.

AGERPRES

www.agerpres.ro

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail