. .

Judeţele din Regiunea Centru au realizat în primele cinci luni ale anului exporturi de mărfuri în valoare totală de peste 3,1 miliarde euro, reprezentând 14,26% din totalul exporturilor României, importurile ridicându-se la 2,7 miliarde euro, echivalentul a 11,03% din valoarea înregistrată la nivel naţional, potrivit unui raport transmis luni AGERPRES de către Direcţia Regională de Statistică (DRS) Alba.

Judeţul Braşov a înregistrat cea mai ridicată valoare în privinţa exporturilor de mărfuri, cu peste 1,1 miliarde euro, cea mai scăzută valoare, de aproximativ 123 milioane de euro, fiind realizată de judeţul Harghita.

În cadrul judeţelor componente ale regiunii, Braşovul a avut o pondere de 35,75% în totalul exporturilor, fiind urmat de Sibiu, cu 30,55%, Alba, cu 14,28%, Mureş, cu 11,47%, Covasna, cu 4,08%, şi de Harghita, cu 3,87%.

Pe principalele secţiuni se remarcă grupa maşini, aparate şi echipamente electrice, care participă cu 33,23% la totalul exporturilor din regiune.

Tot judeţul Braşov are cea mai ridicată valoare şi în privinţa importurilor de mărfuri realizate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru, cu peste un miliard de euro, cea mai scăzută valoare, de peste 111 milioane de euro, fiind înregistrat de această dată de judeţul Covasna.

În cadrul regiunii, importurile de mărfuri au fost realizate, în ordine descrescătoare, în judeţele Braşov, 37,80%, Sibiu, 28,48%, Mureş, 15,54%, Alba, 8,90%, Harghita, 5,19%, şi Covasna, 4,08%.

Principalele secţiuni care în primele cinci luni au participat la valoarea importului din regiune au fost grupa maşini, aparate şi echipamente electrice, 29,97%, şi metale comune, articole din metal, 14,52%.

În Regiunea Centru, balanţa comercială a înregistrat în perioada menţionată un excedent în valoare de aproape 436 milioane de euro. La nivelul judeţelor, aceasta a avut valori pozitive în Alba, Sibiu, Braşov şi Covasna şi valori negative în Mureş şi Harghita, se menţionează în raportul DRS Alba.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail