Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna continuă pregătirile pentru „Topul Firmelor”, eveniment pe care îl va organiza în luna octombrie.

Aflat la cea de-a XXII-a ediţie,„Topul Firmelor” este considerat cel mai important eveniment de afaceri de la nivel local.

. .

Peste 800 de firme au intrat în top

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanţii CCI Covasna, punctarea și clasamentul firmelor se face ţinând cont de domeniul de activitate, mărimea firmei şi următorii indicatori luaţi în calcul, cu ponderi diferite:  cifra de afaceri netă; profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane, eficienţa utilizării capitalului angajat, calitatea de membru al Camerei de Comerț și Industrie Covasna.

Conform aceleiași surse, din totalul de 4.554 de firme din județul Covasna, 3.899 firme și-au depus bilanțul pe anul 2014, un număr de 1.435 de firme au corespuns criteriilor de eligibilitate (+13% faţă de 2013), iar în top au intrat 869 firme.

Reprezentanții CCI Covasna au precizat că dintre acestea, 16 firme au fost excluse din top, din cauza unor incidente comerciale:

„Comisia de validare a exclus un număr de 16 firme, pe motive ce țin de incidente comerciale, și astfel la a XXII-a ediție a Topului firmelor din Covasna sunt premiate 853 firme. Printre cele 853 de firme există un număr de 135 firme care nu au date de contact verificate, numărul de telefon indicat și adresa de email nefiind funcționale, astfel că s-a procedat la contactarea lor, la adresa de corespondență indicată, iar dacă nu vom avea un feedback din partea lor, atunci vom proceda la excluderea lor, având în vedere că în topul firmelor nu se pot include firme care nu pot fi contactate de pontențialii parteneri de afaceri”, au transmis reprezentanții CCI Covasna.

Potrivit aceleiași surse, cifra de afaceri realizată de firmele din Top, în anul 2014, însumează 3 649 milioane RON (821 milioane EUR), reprezentând 72,56% din cifra de afaceri realizată pe judeţ, cu o creştere de 13,4% faţă de anul 2013. Firmele din TOP au oferit, în anul de referinţă, 17 646  locuri de muncă, cu 603 locuri de muncă mai multe față de anul precedent (+3,5 %).

Industria, pe primul loc

În ceea ce privește statistica pe ramuri ale economiei pe județ (2014), datele prezentate de conducerea CCI Covasna arată că, spre deosebire de anul trecut, industria a trecut pe primul loc,  iar comerțul pe locul al doilea:

„S-a schimbat ponderea între comerț și industrie, în sensul că industria a urcat pe primul loc, fiind urmată de comerț. Aceasta este un lucru îmbucurător, pentru că o economie sănătoasă trebuie să fie dominată de industrie și serviciii și nu de comerț, însă pe de altă parte, și trist, având în vedere că la această schimbare a contribuit și dispariția <<Domo>> dintre firmele din județ”, au transmis reprezentanții CCI Covasna.

Aceeași sursă arată și că în construcții s-a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri:

„Este de asemenea de notat creșterea fabuloasă a cifrei de afaceri din domeniul construcțiilor, care a ajuns de la 187,4 milioane lei la 295, 6 milioane de lei (creștere de 58%), ceea ce se datorează în primul rând investiției de la Reci, iar pe de altă parte și revitalizării economiei, după criză. Și acest lucru arată importanța atragerii de investiții noi în județ. Este, pe de altă parte, îngrijorător, că pentru anul 2016 încă nu se prevăd mari investiții care ar putea ajuta la menținerea trendului actual”, au arătat reprezentanții CCI Covasna.

Ceremonia de decernare a premiilor „Topului Firmelor” va fi organizată în data de 22 octombrie, la restaurantul „Șugaș” din Sfântu Gheorghe.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail