O delegație compusă din locuitori din Vâlcele și Sfântu Gheorghe, alături de viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu, a participat la „Serbările Naționale” de la Țebea, desfășurate la sfârșit de săptămână, pentru a cinsti memoria lui Avram Iancu, de la moartea căruia se împlinesc 143 de ani.

Un grup de români din Vâlcele și Sfântu Gheorghe însoțiți de viceprimarul comunei, Nicolaie Cucu, a participat la Serbările Naționale de Țebea, și a depus o coroană de flori: „Ne-am deplasat la Țebea cu câțiva membri din Corul Bărbătesc <<Voievozii Munților>> din Vâlcele, împreună cu soțiile și cu niște prieteni de la Sfântu Gheorghe, ne-am prezentat cu steagul nostru, în costume naționale și am depus coroană cu trandafiri roșii, cu poza lui Avram Iancu, în numele unui grup de români din Vâlcele și Sfântu Gheorghe. Am văzut și alte persoane din Sfântu Gheorghe și de la Araci, acolo”, ne-a spus viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu.

Acesta a precizat că, an de an, participă la manifestările organizate la Țebea, în memoria eroului moţilor Avram Iancu: „Eu particip la Serbările de la Țebea în fiecare an, de aproximativ 10 – 12 ani, chiar dacă mai schimb componența grupului cu care merg, deoarece nu vreau să uit care trebuie să fie profilul unui conducător de națiune (…).  Vreau să le transmit și celorlalți să meargă la acest eveniment, pentru că, în afară de faptul că oferă o încărcătură sufletească plăcută, e din ce în ce mai frumos, pentru că dispare elementul politic. Să meargă lumea, pentru că are ce să vadă! (…)”, a declarat viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu.

Potrivit Agerpres (www.agerpres.ro), ”Serbările Naţionale de la Ţebea, desfăşurate duminică în memoria eroului moţilor Avram Iancu, s-au caracterizat printr-o atmosferă de calm şi prin absenţa declaraţiilor politice, la manifestări fiind prezente peste 5.000 de persoane din toată Ţara Zarandului.  La eveniment au luat parte mai mulţi politicieni, miniştri şi parlamentari, cu toţii afirmând că au venit la Ţebea pentru a cinsti memoria lui Avram Iancu”.

. .

 Conform Agerpres, ”(U)n sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă la mormântul lui Avram Iancu. La finalul slujbei au fost depuse coroane de flori din partea celor prezenţi, iar un pluton de militari a prezentat onorul şi a defilat prin faţa participanţilor. Serbările Naţionale de la Ţebea s-au încheiat cu un spectacol la care au luat parte mai mulţi artişti cunoscuţi ai folclorului românesc”.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail