. . Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe aniversează anul acesta un sfert de secol de existență, și cu acest prilej va organiza, în următoarea perioadă, o serie de evenimente.

Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe va îmbrăca haine de sărbătoare, luna aceasta, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate. Începând cu 12 septembrie, se va desfășura o serie de manifestări dedicate aniversării.

„În acest an, Fundația <<Mihai Viteazul>> împlinește 25 de ani de la înființare, de activitate continuă și susținută pentru punerea în practică, în slujba cetățenilor, a obiectivelor sale. Manifestările alese în concordanță cu aceste obiective se adresează tuturor locuitorilor, indiferent de vârstă, pregătire profesională, religie, toate dorind fie să completeze factorii educativi ai tinerei generații, fie prezentând lucrări de cercetare științifică pe diferite teme sau promovând tradițiile și obiceiurile strămoșești, gândindu–ne mereu la dezvoltarea și păstrarea sentimentului patriotic”, a declarat președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad. Aceasta a amintit că, în 2015, activitățile organizate au fost cuprinse sub genericul „Împreună de 25 de ani”.

„În acest an, toate manifestările s–au derulat, sau se vor desfășura sub exprimarea <<ÎMPREUNĂ DE 25 DE ANI>>, pentru că un țel nobil care corespunde unei largi majorități nu se poate realiza decât împreună cu parteneri, colaboratori, instituții diverse, sponsori, media, oameni obișnuiți. Dacă aș folosi o exprimare metaforică, aș spune că Fundația , acum la 25 de ani, este o tânăra matură, frumoasă, generoasă, care a dăruit celor din jur sentimente curate, bucurii și stări de suflet care să ne facă pe noi mai buni, mai generoși”, a transmis prof. ing. Maria Peligrad.

Întâlniri, programe cultural – artistice și bal

Aceasta a precizat că pentru marcarea celor 25 de ani de la înființare, sâmbătă, 12 septembrie, de la ora 15, 00, la Centrul Ecleziastic „Mitropolit Nicolae Colan” se va discuta despre începuturile Fundației, în cadrul unei întâlniri cu prima președintă a acesteia, doamna Stela Buda, iar în data de 19 septembrie, de la ora 10, 00, la Muzeul Spiritualității Românești (la subsolul Catedralei Ortodoxe) va avea loc o adunare festivă – intitulată „Împreună de 25 de ani” – ce va avea ca temă prezentarea activității fundației și care va cuprinde un moment literar susținut de doamnele profesoare Luminița Cornea, Ligia Ghinea, Maria Stoica și poetul Ionel Simota. Cei prezenți se vor putea bucura și de un moment muzical pregătit de Ansamblul „Datina” din Zăbala, coordonat de Protopop –  preot Ioan Bercu. În aceeași locație, va putea fi vizionată o expoziție ce va cuprinde principalele materiale promoționale folosite de Fundația „Mihai Viteazul”, a precizat prof. ing. Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, în data de 9 octombrie, la sala de evenimente „Santana” din Sfântu Gheorghe va avea loc, la ora 19.00, o petrecere aniversară: un bal (cu meniu, spectacol folcloric, dans pentru toate vârstele, toate la un preț care va fi anunțat). Organizatorii recomandă celor care doresc să participe la eveniment să poarte un element al costumului popular, sau costumul întreg, fără ca acest lucru să fie obligatoriu.

Prof. ing. Maria Peligrad a declarat că spectacolul va fi susținut de Ansamblul „Junii Covasnei”, Ansamblul „Brâulețul” din Sita Buzăului, cu soliști vocali: Ana Sandulea, Alexandra Bârlă, Mălina Boricean, Ana Maria Popica, Răducan Corina, coordonatori fiind Oana Șulea, Rodica Boeru și Daniel Neagoe. De asemenea, la eveniment va participa cunoscuta și îndrăgita artistă Cora Munteanca.

Seria de evenimente dedicată aniversării a 25 de ani de existență a Fundației este organizată cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Covasna și Consiliului Local Sfântu Gheorghe și implicarea susținătorilor Fundației, a transmis prof. ing. Maria Peligrad.

„Întreaga manifestare are sprijin financiar din partea Consiliului Județean Covasna și a Consiliului local Sfântu Gheorghe și beneficiază de sprijinul tuturor celor care respectă sau poate iubesc fundația. Nu putem decât să spunem că suntem onorați de aceasta, le mulțumim, întorcându – le cu drag respectul și iubirea, veghind în continuare ca „tânăra noastră fundație” să – și păstreze nealterată credința în neamul românesc, să aibă puterea de a –i sluji în sensul cel mai curat cu putință și cât mai mult!”, a declarat președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.

De-a lungul celor 25 de ani de existență, Fundația „Mihai Viteazul” a organizat numeroase acțiuni dedicate comunității covăsnene. „Sfatul Seniorilor”, Festivalul „Tinere Talente”;  Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă  „Crăciunul la Români”, Festivalul coral „George Sbârcea” sunt câteva dintre acestea.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail