Comisia Europeană intenționează să formuleze public, până la finele anului 2015, un punct de vedere referitor la relația dintre producători și marile rețele de magazine, dar și despre necesitatea elaborării unor acte legislative europene, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, prezent la un depozit de legume și fructe deținut de retailerul Profi. . .

„Săptămâna aceasta a avut loc, la Bratislava, o reuniune a Miniștrilor Agriculturii Membri ai Grupului de la Vișegrad, unde s-a discutat și această problemă și unde s-a cerut un răspuns din partea Comisiei Europene la întrebarea ‘cum funcționează relația dintre producători și hipermarketuri în fiecare stat membru?’. În acest context, s-a simțit nevoia elaborării unei scrisori comune în care fiecare stat a expus situația existentă. Până la sfârșitul anului 2015, Comisia intenționează să formuleze public un punct de vedere vizavi de această relație și eventuala necesitate a elaborării unor acte legislative europene. Aceste aspecte vor fi dezbătute însă și la nivel european (…). Eu consider că trebuie să existe o legislație europeană comună care să reglementeze foarte clar acest lucru și cred că toate statele trebuie să se implice”, a spus Constantin.

Șeful MADR a precizat că în România producătorii nu au o putere de negociere foarte mare în relația cu hipermarketurile pentru că nu sunt asociați, deși „există din ce în ce mai multe produse românești și din ce în ce mai bune din punct de vedere calitativ”.

„Într-adevăr, în România, producătorii nu au o putere de negociere foarte mare, atâta timp cât nu se creează acele grupuri de producători sau acele cooperative prin care pot să comercializeze în comun producția. Grupul Hortifruct este prezent aici, dar și în alte mari rețele de magazine și, de aceea, nu sunt probleme deosebite de taxe și de distribuție. Dacă producătorii români erau mai puternici, azi nu aveam doar 40-50% din produsele comercializate ca fiind produse românești, ci mult mai multe. Și această dezbatere pe care o facem este mai mult decât benefică, pentru că acum există din ce în ce mai multe produse românești și din ce în ce mai bune din punct de vedere calitativ, dar urmează să reglementăm și problema legată de piață. Este această bătălie legată de preț și de profitul producătorului. Vrem să creștem competitivitatea producătorului român pe toate aspectele: capitalizare, organizare, astfel încât să avem o dezvoltare durabilă a agriculturii românești”, adăugat Daniel Constantin.

Directorul general adjunct al Profi, Călin Costinaș, a afirmat că 70% din legumele și fructele pe care le comercializează sunt de proveniență românească în lunile în care există producție, în timp ce în sezonul rece acest procentaj se inversează deoarece nu există în depozite marfă românească.
„Noi colaborăm cu producătorii locali, clienții doresc produse ‘made in Romania’, iar noi vrem să le comercializăm, dar lipsa de asociere a producătorilor își spune cuvântul. Lipsește această verigă din lanț”, a subliniat directorul general adjunct al Profi, Călin Costinaș.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Daniel Botănoiu a participat la Reuniunea Miniștrilor Agriculturii Membri ai Grupului de la Vișegrad în formula V4+3, care s-a desfășurat la Bratislava (Slovacia), în perioada 18-19 mai 2015.

Agenda reuniunii a cuprins și tema „îmbunătățirea statutului de fermier în lanțul alimentar”.

Comisia Europeană a adoptat anul trecut o comunicare prin care încurajează statele membre să identifice modalități de creștere a protecției micilor producători de produse agroalimentare față de eventualele practici neloiale ale unor parteneri comercianți mult mai bine organizați. Scopul acestei analize este de a echilibra forțele pe lanțul de comercializare/aprovizionare, de a oferi consumatorilor posibilitatea de a alege produsele pe care și le doresc și fermierilor o mai bună deschidere către piață.

Discuțiile din cadrul reuniunii organizate la Bratislava au pornit de la analiza evoluției pieței agroalimentare la nivel mondial și UE, precum și de la preocupările producătorilor agricoli privind o mai bună funcționare a lanțului alimentar.

Prin declarația comună a statelor membre ale Grupului de la Vișegrad s-a recunoscut faptul că sustenabilitatea aprovizionării lanțului alimentar se bazează pe trei sectoare importante — agricultura, industria alimentară și sectorul de distribuție—, funcționarea acestora fiind prioritară și esențială la nivel UE pentru consumator. De asemenea, instabilitățile economice sau problemele structurale care se pot manifesta pe oricare din aceste trei sectoare influențează negativ funcționarea întregului lanț cu efecte nedorite în asigurarea aprovizionării consumatorilor.

Declarația consemnează că dezechilibrele de negociere dintre părți pot conduce la practici comerciale neloiale, cel mai puternic afectați fiind fermierii și micile întreprinderi de industrie alimentară. Fenomenul de globalizare în anumite sectoare economice și de internaționalizare a capitalului tind să devină o problemă la nivelul UE.

Țările participante au salutat inițiativa Comisiei și a Parlamentului European de a lansa dezbateri privind practicile neloiale și au solicitat continuarea acestei preocupări comune prin elaborarea de analize și prezentarea de inițiative legislative.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail