Două actriţe candidează pentru postul de manager al Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, rămas vacant din luna februarie. 

Consilierul local Mădălin Guruianu, care face parte din comisia de examinare, a declarat pentru AGERPRES că până vineri, când a expirat termenul de înscriere la concurs, şi-au depus dosarele doar Ioana Alexandrina Costea şi Anna Maria Popa, ambele actriţe în Sfântu Gheorghe.

Concursul se va desfăşura în două etape – evaluarea proiectelor de management şi interviu, programat pe 9 iunie. Comisia de examinare este formată din şapte membri, a precizat Mădălin Guruianu.

„Mă aşteptam să fie mai multe dosare, pentru că ştiu şi am auzit că mai mulţi oameni s-au interesat de acest post. Nu-i o dezamăgire, important este ca omul care câştigă concursul, indiferent care dintre cele două candidate, să fie un bun cunoscător al situaţiei din Sfântu Gheorghe pentru a putea să reziste într-un oraş ca acesta care are o situaţie specifică şi o cantitate de cultură mult prea mare pentru capacitatea lui. Ştiu ce vorbesc când spun acest lucru, nu e o critică, sunt bucuros că am ales să trăiesc într-un oraş care investeşte în cultură chiar mai mulţi bani decât poate îşi permite. Dacă va înţelege viitorul manager această situaţie va face faţă, dacă nu, nu”, a adăugat Mădălin Guruianu.

Actriţa Monica Midvighi, care a asigurat interimatul la conducerea teatrului, a declarat că nu este interesată de acest post, dorinţa ei fiind să urce în continuare pe scenă. „Mi-a făcut plăcere să lucrez şi ca actriţă şi ca manager (…), dar îmi doresc să vină un director care să facă mai mult decât aş putea face eu pentru acest teatru. (…) Am 20 de ani anul acesta ca actriţă şi îmi doresc să fiu tot actriţă”, a spus aceasta.

Monica Midvigi a menţionat că, după părerea ei, principalele probleme cu care se confruntă teatrul sunt lipsa unui sediu propriu, care se va rezolva după reabilitarea cinematografului, lipsa unui autobuz pentru deplasări şi numărul mic de angajaţi, în total 35, cu tot cu actori.

Postul de manager al Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe a rămas vacant în luna februarie după demisia regizorului Dan Ţopa, care s-a retras după aproape doi ani de la câştigarea concursului, invocând motive personale, dar şi lipsa de susţinere a instituţiei de către comunitate. El a mai menţionat, de asemenea, că bugetul alocat de Consiliul local a permis funcţionarea la limită a teatrului românesc.

. .

Ultimii patru directori ai teatrului „Andrei Mureşanu”, dramaturgul Radu Macrinici, criticul Doru Mareş şi regizorii Horaţiu Mihaiu şi Florin Vidamski, au plecat tot prin demisii, invocând în principal acelaşi motiv, anume lipsa condiţiilor adecvate pentru desfăşurarea activităţii, inclusiv lipsa banilor.

Timp de 25 de ani Teatrul „Andrei Mureşanu” a împărţit acelaşi sediu cu teatrului maghiar „Tamasi Aron”, dar anul acesta se va muta în fostul cinematograf „Arta” din Sfântu Gheorghe, care se află în curs de reabilitare.

 Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail