În perioada 1418 mai 2015 va avea loc cea de-a XXVIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino. Tema ediţiei se intitulează „Le meraviglie d’Italia”(„Minunile Italiei”). Pentru al șaptelea an consecutiv Institutul Cultural Român organizează participarea ţării noastre la cea mai importantă manifestare de profil din Italia cu un stand naţional ce poartă un nume semnificativ, „Le meraviglie della Romania”(„Minunile României”).

Minunile arhitecturale şi istorice ale României

Standul ţării noastre   doreşte să promoveze  o parte dintre minunile arhitecturale și istorice ale României, ca să parafrazăm  genericul italian al amintitei expoziţii  de carte. Printr-un design modern  vor fi prezentate monumente celebre, precum Arcul de Triumf, Ateneul Român, Palatul Mogoșoaia, Podul Basarab, Cazinoul din Constanța, Castelul Peleș, Palatul Culturii din Iași, Casa Sfatului din Brașov, Turnul cu Ceas din Sighișoara, o biserică de lemn din Maramureș.

      Situat în Pavilionul 3 R10-S05, Standul României cuprinde un spațiu dedicat vânzării de carte, organizat cu sprijinul celei mai mari librării online din România – Libris.ro, din Brașov (manageri soţii Ana şi Virgil Oniţă) – de asemenea, există o zonă destinată evenimentelor literare (lansări, întîlniri cu autori, cititici, moderatori, sesiuni de autogtafe etc), o cabină radio care va găzdui echipa Radio Torino International, unul dintre partenerii media ai participării României la Salonul de Carte, ca şi   un punct de informare turistică organizat în parteneriat cu Biroul Național de Turism al României în Italia.

   Pe durata celor cinci zile cât durează importanta manifestare culturală internaţională, atât la Standul României, cât şi în alte săli din cadrul Salonului vor fi organizate manifestări care au scopul de a promova relaţiile bilaterale în domeniul literaturii, al traducerilor şi al politicilor editoriale. Totodată, se dorește stimularea interesului specialiştilor, editorilor şi traducătorilor pentru literatura română, contactele directe între scriitorii invitaţi şi publicul larg, precum şi păstrarea legăturii comunităţii româneşti cu valorile culturale ale ţării de origine.

    La manifestările organizate de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia pe parcursul desfăşurării Salonului de la Torino vor participa invitaţi români și italieni, aparţinând unor domenii variate, reprezentative pentru profilul manifestării: scriitori, românişti, traducători de literatură română în limba italiană, istorici, jurnaliști, critici literari și reprezentanţi ai unor edituri.

      Libris.ro  (din Braşov) –  cea mai mare librărie online din România

    La invitația Institutului Cultural Român cea mai mare librărie online din România, cunoscutul brand  braşovean, Libris.ro (despre care ziarul “Mesagerul de Covasna” a scris încă de la înfiinţare, mai ales cu ocazia  fiecărei ediţii a tradiţionalului Târg de Carte şi Muzică, dar şi în alte împrejurări),  va reprezenta ţara noastră la “Salone del Libro di Torine”, în zilele următoare, mai precis în perioada 14-18 mai 2015.

   De reţinut, după cum ne-a precizat omul de afaceri şi de cultură, dl. Virgil Oniţă, Libris.ro are peste două decenii de activitate în domeniul distribuției, editării și promovării de carte și muzică, posedând cea mai variată ofertă de apariţii editoriale livrate din stoc!  Accesând Libris.ro publicul larg găseşte  cărți, muzică, filme, papetărie  cuprinzând, atenţie!, peste 100.000 de titluri.  Există în jur de 29.000 de titluri în limba română, cca 80.000 de titluri în limba engleză, 700 de filme şi 2.100 de albume muzicale.

   Alături de Libris.ro există o comunitate online formată din sute de mii de clienți, care s-au declarat mulțumiți de produsele livrate. În slujba celor mai variate exigențe ale consumatorilor și creatorilor de cultură îşi desfăşoară activitatea o echipă de tineri profesioniști, creativi și entuziaști.  Libris.ro  deține cel mai mare depozit de carte din România ce găzduiește peste două milioane de titluri, volume ce pot ajunge în orice colț al țării în 24 ore. De asemenea,  se livrează fără problema  carte în întreaga lume, a conchis interlocutorul.

. .

                                               După Paris, urmează acum…Torino

    Dacă în 2014  firma Libris.ro  a fost prezentă în Capitala Franţei la Salonul de Carte de la Paris,  iată că de data  aceasta  onorează invitaţia italienilor, luând parte   la importanta acţiune culturală de la Torino ce începe mâine.

            După cum ne-a declarat şi d-na Ana Oniţă, director general,  “Pentru Libris.ro reprezentarea României la unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale europene constituie o mare onoare și implică o responsabilitate pe care ne-am asumat-o din respect pentru oameni și cărți, cu maturitatea unei experiențe de peste două decenii în domeniu. Vizitatorii Salonului Internațional de Carte de la Torino vor putea achiziționa de la standul României scrieri ale celor mai importanți scriitori români contemporani, precum Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Matei Vișniec, Norman Manea ,Denisa Comănescu, Aura Christi, Bogdan Suceavă, Dan Lungu etc, în total peste 2.000 de titluri semnate de autori români și străini.

Respect pentru oameni și cărți

     În plus, la standul Libris vor fi disponibile audiobook-uri, filme românești, muzică românească şi internațională,  volume de prezentare a României, precum şi albume de artă și tradiții.

     Pe durata celor cinci zile, atât la Standul României, cât şi în alte săli din cadrul Salonului vor fi organizate manifestări care au scopul de a promova relaţiile bilaterale în domeniul literaturii, al traducerilor şi al politicilor editoriale. De asemenea, se dorește stimularea interesului specialiştilor, editorilor şi traducătorilor pentru literatura română, contactele directe între scriitorii invitaţi şi publicul larg, precum şi păstrarea legăturii comunităţii româneşti cu valorile culturale ale ţării de origine.

    La manifestările organizate de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia pe parcursul desfăşurării Salonului Internaţional de Carte de la Torino vor participa invitaţi, români și italieni, aparţinând unor domenii variate, reprezentative pentru profilul manifestării: scriitori, românişti, traducători de literatură română în limba italiană, istorici, jurnaliști, critici literari și reprezentanţi ai unor edituri italiene.

                                                        Mult succes!

    Ziarul nostru, un fidel partener media al  activităţilor Libris.ro, le doreşte  mult succes participanţilor, salutând   un asemenea demers expoziţional  menit să prezinte  România la o manifestare internaţională atât de prestigioasă.

                                                                                                    Horia C. Deliu

                                                                                        

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail