Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat joi că a cerut Ministerului ungar de Externe să transmită autorităților competente de la Budapesta solicitarea părții române de a respecta prevederile legislației europene în cazul fostului deputat Marko Attila.

 

„Întrucât ieri a fost emis un mandat european de arestare pe numele domnului Marko Attila, am solicitat colegilor din Ministerul Afacerilor Externe ungar să transmită autorităților competente din Ungaria solicitarea de a respecta prevederile legislației europene în materie, astfel încât această procedură să fie finalizată”, a declarat Aurescu într-o conferință de presă comună cu omologul maghiar, Peter Szijjarto.

Șeful diplomației române a amintit că ministerele de externe nu au atribuții în materie de punere în executare a mandatelor de arestare la nivel internațional.

„Azi (ieri-n.red)  e prima zi în care Ministerul Afacerilor Externe român a putut să facă un demers diplomatic, pentru că ieri a fost emis de către instanța competentă din România și transmis pe canalele judiciare specifice acest mandat de arestare”, a adăugat șeful diplomației române referindu-se la situația deputatului Marko Attila.

La remarca unui jurnalist maghiar care a vorbit despre posibile conotații politice în cazul lui Marko Attila, Aurescu a subliniat că este vorba despre un caz strict penal.

„Nu e vorba de altceva decât despre un caz penal care nu are niciun fel de altă conotație legată de alte aspecte politice sau de orice de altă natură”, a punctat Aurescu.

Fostul deputat Marko Attila Gabor a fost dat în urmărire de Poliția Română și apare pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române la ‘Persoane urmărite’, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, pe 29 aprilie, arestarea sa preventivă în lipsă pentru 30 de zile, fiind acuzat în dosarul ANRP.

AGERPRES . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail