Bugetul pe anul 2015, deocamdată, este cel mai bun buget pe care l-a avut comuna Valea Mare, de când aceasta s-a reînființat”, spune primarul, domnul Gheorghe Avram, care are în plan să finalizeze o serie de proiecte, dar și să înceapă câteva noi investiții. Despre toate acestea, dar și despre alte activități desfășurate la nivelul comunei, domnul primar ne-a spus mai multe, în cadrul unui interviu.

Stimate domnule primar, vă rog să ne spuneți dacă sunteți mulțumit de bugetul comunei pentru acest an și care sunt proiectele, investițiile pe care le aveți în plan!

Aș putea spune că bugetul pe anul 2015, deocamdată, este cel mai bun buget pe care l-a avut comuna Valea Mare, de când aceasta s-a reînființat (n.r. – prin desprinderea de Barcani, localitatea şi-a recăpătat statutul de comună în anul 1999).  Aveam și niște datorii de care acum scăpăm, și pe lângă acest lucru, încercăm anul acesta să realizăm și niște investiții. Una ar fi refacerea Căminului Cultural, ceea ce ar implica o construcție nouă lângă construcția veche… Proiectul este făcut de mai de mult, dar acum l-am dat pentru readucere la zi și vom începe demersurile pentru achizițiile publice. Altă investiție necesară și, din câte știu eu, impusă de Uniunea Europeană, este o Casă de priveghi, o Casă Mortuară, pentru care a demarat proiectarea (…). Totodată, ne-am putut permite să repartizăm o sumă, cum n-am putut face niciodată, pentru drumurile comunale, să facem o pietruire să facem ceva mai trainic și, în plus, am reușit să dăm școlii o sumă. Noi avem două clădiri ale școlii: avem școala veche, care prin programul P.R.I.S a fost refăcută și arată foarte bine, și mai avem un corp la care mai avem două săli de clasă de renovat, pentru că restul a fost făcut din banii Primăriei, anul trecut, și cu munca patriotică a cetățenilor, a părinților copiilor de la școală, și, deci, ne dorim să reabilităm acel corp de clădire și pe dinafară.

Ceea ce nu putem termina deocamdată este o sală multifuncțională, care este realizată în proporție de  95% (…).

 În rest, avem asigurate utilitățile și bani pentru cele necesare… Eu cred că va fi un an bun, dacă ne ajută Dumnezeu …

Aș dori să precizez că, anul trecut, cu Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), s-a reușit regularizarea  pârâului Valea Mare, în proporție de 90%, și mai avem de făcut vreo 500 de metri.

Pentru anul acesta, mai avem un proiect de refacere a circuitului electric din comună. Este un proiect la care suntem numai beneficiari, un proiect făcut de Electrica, în cadrul căruia va fi schimbat tot sistemul acesta; vor schimba conductorii, stâlpii, pe unde e cazul, deoarece avem căderi de tensiune… Este un proiect frumos.

Curățenie de primăvară

În plus, doresc să precizez că am făcut o propunere în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, din 3 aprilie și a fost acceptată. Este vorba despre o propunere pe care am făcut-o și în Consiliul de Administrație al școlii, și anume, ca în funcție de cum ne va permite vremea, cei de la școală, cei din clasele mari, cadrele didactice, Primăria – în frunte cu primarul, Consiliul Local, dar beneficiarii de ajutor social (care nu sunt foarte mulți), să ieșim cu toții la curățenie de primăvară, după Paște.

Drumul Județean 121 A ar fi cheia dezvoltării viitoare, un imbold puternic pentru turism

Despre situația DJ 121 A ce ne puteți spune?

Până acum se motiva că nu este proiect pentru acest drum. Grație Consiliului Județean s-a făcut proiect și era vorba că anul trecut urma să înceapă lucrarea. Ba mai mult, era programată pe trei tronsoane… astfel încât un tronson să înceapă de la Boroșneu Mare până la intrarea în Valea Mare, altul să înceapă de la Întorsura Buzăului până aproape de Mănăstire și rămânea încă un tronson. Dar văd că nu se mai face absolut nimic… nu știu ce se întâmplă (…). Să sperăm că totuși se va rezolva și acest drum se va face, pentru că noi insistăm. E păcat….pentru că, în primul rând: este cel mai scurt drum între Întorsura Buzăului și Sfântu Gheorghe, în al doilea rând, este cel mai vechi drum…în vremuri străvechi, de la Covasna treceau pe aici.

Drumul e întreținut pe cât se poate de o firmă, dar doar de suprafață și totuși drumul rezistă… Noi nu avem  voie, ca localitate să facem un drum județean, și în plus, nu ne-am permite din punct de vedere financiar…  Pentru noi, acest drum ar reprezenta cheia dezvoltării viitoare…pentru turism ar fi un imbold puternic! Am putea trece la turism rural, să facem pensiuni, însă până nu avem acest drum, nu avem cum, deoarece totul pleacă de la infrastructură… (…).

Se caută soluții pentru introducerea apei și canalizării…

În ceea ce privește canalizarea, care este situația la nivelul comunei?

Valea Mare este o comună mică, dacă nu foarte mică… Avem 1.200 de locuitori… Am încercat singuri să introducem apa și canalizarea, dar nu avem nicio șansă pentru că proiectul este de anvergură… . Apoi am încercat să rezolvăm situația împreună cu cei din Boroșneu Mic, dar s-au opus cei din Boroșneu Mare… Acum, în ceea ce privește introducerea apei, noi avem proiectul făcut, este gata (…). Va veni apa de la Întorsura Buzăului (…). La noi, problema e cu canalizarea. În ce sens? În primul rând pentru că terenul este denivelat în comună, canalizarea este foarte scumpă, iar în al doilea rând, a întreține o astfel de stație de epurare, la 1.200 de oameni, e ceva greu de imaginat, deoarece atunci apa ar ajunge la un cost ce nu va putea fi suportat. Dar, în momentul de față se caută soluții… S-a mai luat în calcul o soluție, aceea de a face canalizarea împreună cu cei din Boroșneu  Mare, și să fie la ei stația de epurare, pentru că atunci ar fi alte costuri. Am discutat cu ei, în principiu sunt de acord, dar rămâne să vedem ce va fi…

Se dorește revigorarea activității culturale

. . Aș dori să vorbim puțin și despre activitățile culturale de la nivelul comunei. Ce ne puteți spune despre acestea?

Aici ați pus degetul pe rană… În ceea ce privește activitățile culturale, nu prea ne putem lăuda (…). Am propus ca dintr-o sumă de bani să cumpărăm 20 de costume naționale, pentru că avem doar 4 sau 6 costume…însă oamenii au fost reticenți, chiar și din rândul cadrelor didactice (…). Vom cumpăra, totuși, costume populare (…).  S-ar putea face mult mai multe, dar deocamdată aceasta este situația. Însă, dacă reușim să realizăm Căminul Cultural, deci să facem sala mai mare, prin realizarea unei construcții lângă clădirea actuală, s-ar putea schimba ceva. Clădirea nouă va fi și cu etaj, unde vor fi niște camere unde se vor putea face repetiții, unde vor putea fi puse costume, și sper că până la urmă vom  reuși să revigorăm activitatea culturală de la nivelul comunei, pentru că ar fi păcat să nu, deoarece avem copii talentați (…).

Situația retrocedărilor…

Care mai este situația retrocedărilor?

La noi s-a format o părere  greșită acum câțiva ani, cum că noi am retrocedat. Noi, din 2006, nu am mai retrocedat absolut nimic. În 2006 am retrocedat vreo 24 de hectare de pădure pentru care existau acte. Restul retrocedărilor s-au făcut până să venim noi, sau după ce am venit noi, după ce s-a înființat comuna (…), însă comisia din Valea Mare nu are nicio implicare  în treaba aceasta (…). Așa că este falsă ideea care se vehicula cândva că Valea Mare e din ce în ce mai mică, și pot dovedi cu acte că nu e adevărat acest lucru. Că sistemul de proprietate s-a mai schimbat, e altceva, dar nici acest lucru nu depinde de voința mea (…).

Totodată, am fost acuzat cândva că am modificat hotarele comunei…însă ca să modifici hotarele unei comune trebuie referendum, nu puteam să modific eu hotarele comunei. Comuna s-a reînființat în 1999. Eu am devenit primar în iulie, anul 2000, deci comuna era formată când am venit eu, hotarele erau stabilite, și nu de mine, astfel că am fost acuzat degeaba.

Agricultură și creșterea animalelor

Mulți locuitori ai comunei se ocupă cu agricultura și cu creștere animalelor. Cum a fost anul 2014 pentru cei care se ocupă cu astfel de activități?

Anul 2014, cel puțin în ceea ce privește creșterea animalelor, a ovinelor, nu prea a fost un an bun… A fost un an ploios… iar în câmp nu s-a putut merge și nu  a fost un an prea strălucit, din acest punct de vedere. Altfel, în ceea ce privește producția agricolă, a fost un an bun, zic eu, nu ne putem plânge, dar totuși, în Valea Mare nu prea este teren pentru așa ceva și au mai fost și pagube și stricăciuni provocate de mistreți și suntem neputincioși…

Mesaj pentru cititori și pentru locuitorii comunei

În final, doriți să le transmiteți ceva cititorilor noștri?

Sigur! Doresc să transmit cititorilor un gând bun și să aibă sărbători frumoase, Paște fericit! Totodată, localnicilor comunei Valea Mare doresc să le transmit să aibă încredere în noi, în Consiliul Local, în Primărie, în angajații Primăriei, pentru că suntem în slujba lor și ne dăm  tot interesul pentru binele comunei. Să aibă încredere!

A consemnat Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail