Inevitabilul s-a produs : Un craiovean a obținut înghețarea cursului în CHF la nivelul de la acordarea creditului

 

Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU explica . . : Judecătoria Craiova a decis, săptămâna trecută, într-un proces dintre un debitor și Banca Românească, înghețarea cursului de schimb franc elvețian-leu la valoarea de la data contractării împrumutului. Magistrații au obligat banca să-l despăgubească pe datornic cu sumele plătite în plus și dobânda la sumele respective.

Potrivit site-ului instanței, judecătorii au constatat, pe 16 martie, „caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar’ inserate în contractul de credit al reclamantului ‘privind efectuarea plăților în moneda creditului și suportarea de către consumator a diferențelor de curs valutar”.
Totodată, judecătoria „constată nulitatea absolută a acestor clauze”.

În plus, instanța a dispus „înghețarea cursului de schimb valutar CHF — leu pentru efectuarea plăților în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea și plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elvețian de la data încheierii contractului, respectiv calcularea și plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elvețian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, urmând ca pârâtele să restituie reclamantului sumele plătite în plus de către acesta, respectiv 44.752,07 lei”.

Judecătoria Craiova a respins, ca neîntemeiată, cererea privind denominarea  în lei a plăților. De asemenea, magistrații au obligat banca să-i achite reclamantului și „dobânda legală la suma ce urmează a fi restituită, calculată de la data formulării acțiunii, respectiv 20.11.2014, până la momentul plății efective a debitului„.

Agerpres

www.coltuc.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail