Organizatorii celei de-a XXIV-a ediţie a Zilelor Sfântu Gheorghe” au făcut public programul de anul acesta. Chiar dacă nu este finalizat în proporţie de 100%, cele mai multe detalii sunt puse la punct, fiind deja contractate 13 formaţii din ţară şi din străinătate.

Potrivit purtătorului de cuvânt, printre cele mai importante nume care vor urca pe scena mare a festivalului  se numără formaţia de rock englezească, Uriah Heep, trupa românească Trei Sud-Est şi cântăreţul Ştefan Bănică Junior.  „Revenind la conceptul că şi formaţiile locale trebuie să fie promovate şi nu pe scena a cincea din colt de stradă, ci pe scena mare, din acestea treisprezece, trei sunt locale”, a explicat alegerea organizatorilor, purtătorul de cuvânt, Erdely Andras.

Vineri, 1 mai, de la ora 16:00, va urca pe scenă formaţia de dansuri de copii numită 100 de picioare şi 100 de picioruşe”. Ansamblul „100 de picioare” a luat naştere în anul 2006, fiind urmat de ansamblul prichindeilor, care a fost înfiinţat patru ani mai târziu. Cele două s-au unit într-un singur ansamblu, care numără în momentul de faţă peste 140 de membri. „Aşa că la picioare şi picioruşe să tot fie trei sute deja”, a explicat purtătorul de cuvânt.

De la ora 18:00 urmează o altă formaţie din Sfântu Gheorghe, şi anume  Mercedes Band Acustic. Este o formaţie care va avea un show acustic, pe scenă. O primă variantă a acestui spectacol a mai fost pus în scenă în anul 2009 , iar anul acesta trupa şi-a propus să înceapă un turneu în această  formă, punând deoparte instrumentele electrice şi efectele sonore, specifice rockului, şi abordând o variantă mai lirică a pieselor. Trupa a luat viaţă în anul 1997 având o activitate concertistică neîntreruptă de 18 ani.  Sectacolul oferit de această trupă va fi destinat atât spectatorilor români cât şi celor maghiari.

. .

De la ora 19:30 va urca pe aceeaşi scenă Trei Sud-Est, formaţia românească de muzică pop-dance formată în anul 1997. După un deceniu de activitate, formația s-a desființat în anul 2008, reunindu-se  oficial pe 28 februarie 2014, prin lansarea unui nou single „Emoții”. Trei Sud-Est a fost una dintre cele mai de succes formații românești, membrii ei fiind supranumiți „Regii muzicii dance“. În primii ani de la fondare formația a bătut mai multe recorduri la capitolul de vânzări: 800.000 de casete audio și CD-uri vândute în toată țara. Printre cele mai cunoscute melodii ale formației se numără „Ai plecat“, piesa prin care și-au definit stilul caracteristic, „De ziua ta”, dar și „Amintirile“, cea mai de succes piesă a celor trei.

De la ora 21:30, formaţia italiană Sweet Life Society va cânta pentru publicul din Sfântu Gheorghe. Trupa a fost cea mai populară formaţie prezentă la festivalul Peninsula din Târgu Mureş.

Începând cu ora 23:30, în încheierea primei zile a festivalului, Peter Szabo Szilvia, cunoscută de către fanii săi din trupa NOX, unde era interpretă, va cânta pentru publicul din Sfântu Gheorghe. Aceasta este o voce foarte apreciată în Ungaria, dar şi în afara ţării sale natale, având în palmares numeroase premii căştigate. Prezenţa de anul acesta nu este singulară la Zilele Sfântu Gheorghe.

Pentru cea de-a doua zi a Zilelor Sfântu Gheorghe, organizatorii au pregătit o nouă serie de concerte susţinute de artişti autohtoni sau de peste hotare. Astfel, tonul zilei îl dă trupa Selfish Murphy, înfiinţată în anul 2011 în Sfântu Gheorghe. Selfish Murphy este prima formaţie din Transilvania care cântă muzică celtică irlandeză, care a susţinut  concerte în întrega lume în cei 4 ani de existent. Slefish Murphy este trupa care în luna decembrie a anului trecut a scris imnul trupei de baschet din Sfântu Gheorghe. Trupa va urca pe scenă la ora 18:00.

Pe lângă cele menţionate deja, la „Zilele Sfântu Gheorghe” de anul acesta  se vor face auzite  nume cu rezonanţă pentru publicul maghiar ca Toth Gaby, cea mai bună voce feminină a anului 2005 din Ungaria. Aceasta este foarte bine cotată la postul de muzică Viva Tv din Ungaria, făcând parte din echipa X Factor din ţara natală,  ca mentor. Aceasta va cânta începând cu ora 20:00.

De la ora 22:00, trupa rock din Anglia Uriah Heep va cânta pentru o oră jumătate pe scena mare a Zilelor Sfântu Gheorghe. Trupa a fost formată în luna decembrie a anului 1969, numele acesteia  fiind „împrumutată” de la personajul creat de Charles Dickens în romanul său  „David Copperfield”. Cea mai celebră piesă a trupei rock este „Lady in black”, scrisă de Ken Hensley în 1971 care a fost inclusă în albumul „Salisbury”. În anul 2006 trupa românească Iris a colaborat cu Uriah Heep pentru a scoate un cover al piesei, legându-se o prietenie între cele două trupe rock. În momentul de faţă trupa se află într-un turneu international prin SUA, Australia, Noua Zeelandă, Finlanda, Germania şi Anglia, fiind inclus şi oraşul Sfântu Gherghe. Aceasta va urca pe scena mare a festivalului sâmbătă, 2 mai, de la ora 22:00.

Ziua  de sâmbătă va fi încheiată de trupa Anna and the Barbies din Ungaria, cu un concert care va începe la ora 24:00.

Duminică, ultima zi a festivalului va debuta la ora 16:00 cu un concert al trupei din Covasna, Heveder Zenekar, componenta trupei de dans Haromszek. Formaţia, care cântă muzică pop maghiară, a fost formaţia oficială la Comemorarea Revoluţiei din anul 1956 în Parlamentul de la Budapesta.

De la ora 17:00, trupa Budapest Bar completează programul artistic al festivalului Zilele Sfântu Gheorghe. „Ei sunt nişte muzicieni foarte buni cu care cântă mulţi artişti de renume.  Dintre cei mai buni artişti maghiari cântă cu ei. Din  „păcate” vin numai ei, formaţia de bază, la Sfântu Gheorghe. Sunt de modă veche, fac muzica cu instrumente, nu cu altceva”, a spus Erdely Andras.

De la ora 18:00, cântăreţul Ştefan Bănică Jr. va încânta publicul din Stântu Gheorghe timp de o oră şi 15 minute, după care, de la ora 21:00 interpretul născut în Serbia, Zoran, va performa pe aceeaşi scenă.

Cel mai aşteptat moment al festivalului, cel puţin de către cei mici, este focul de artificii. La propunerile locuitorilor, edili au planificat acest moment la ora 22:30, cu o oră mai devreme decât în alţi ani, pentru se bucura un număr cât mai mare de locuitori. Pe lângă focul de artificii, organizatori vor încerca ceva inedit anul acesta, şi anume un tandem între artificii şi un joc de lumini.

Curtea tinerilor la cea de-a a VII-a ediţie

Pentru al şaptelea an consecutiv, tinerii de la Asociaţiile Ecou şi Harit au colaborat pentru a organiza evenimente la Curtea Tinerilor.  Astfel, vineri va debuta cu flash-mob  Dragonul” la Parada de deschidere începând cu ora 12:00, după care va avea loc deschiderea oficială a Curţii, cu un recital bilingv,  la ora 13:30. Ca şi anul trecut, de la ora 14:00 va avea loc Memorialul de şah  Mihai Duţu”, iar de la ora 14:00 organizatori au pregătit un concurs de  „căutare de comori” în cele mai semnificative locuri din oraş. Între orele 14:00 şi 16:00 va avea loc preselecţia concursului de talente Saint George Got Talent , după care, de la ora 17:00, trupa Trei Sud-Est va susţine o sesiune de autografe şi interviuri.

Ca o noutate, în acest an organizatorii au decis să invite trupa Bere Gratis, o trupă foarte apreciată  de tinerii din ţară, care va concerta de la ora 22:00 pe scena din cadrul Cortului. Înainte de concert, membrii trupei vor ţine, de-asemenea, o sesiune de autorafe pentru fani.

Ziua de sâmbătă, intitulată de către organizatori Ziua Tradiţiei, va debuta la ora 12:00 cu un bulz traditional. În această zi,  studenţii de la Universitatea  „B.P. Haşdeu” din Cahul, Republica Moldova,  vor susţine un program de dansuri şi muzică tradiţională iar interpretul  Ion Creţeanu va susţine un concert,  de la ora 13:40, după care tinerii români şi maghiari vor lua parte la un moment multicultural intitulat  „Casa Dansului”. „Încercăm pentru prima data să aducem un concept nou la Cortul de Tineret. Vrem să avem un program de muzică şi dansuri tradiţionale atât  romîneşti cât şi maghiare, dar cel mai important e că ne-am dorit ca totul să se transforme într-o Casă a Dansului”, a declarat Mădălin Guruianu, unul dintre coordonatorii Curţii Tinerilor.

Ultima zi a Zilelor Sfântu Gheorghe va fi marcată, la Curtea Tinerilor, printr-un program de „lectură vie” unde sunt invitaţi artişti.  Biblioteca vie, aşa cum este intitulat programul, va avea loc între orele 14.00 şi 17:00. O nouă sesiune de autografe va avea loc de la ora 18:00, în cadrul căreia  cânăreţul şi actorul Ştefan Bănică Jr. va sta de vorbă cu cei prezenţi. Ultimul program din ultima zi a Zilelor Sfântu Gheorghe – finala concursului de  talente Saint George Got Talent, va avea loc de la ora 20:30 şi până la ora 22:00.

Pe lângă cele prezentate mai sus, edilii s-au străduit ca ediţia de anul acesta să fie cea mai reuşită de până acum, eliminând în totalitate jocurile cvasiprezente la astfel de ocazii şi produsele importate care nu rezonau cu stilul pe care conducerea oraşului dorește  să îl promoveze.

Astfel, locuitorii vor putea admira şi achiziţiona  produse tradiţionale fabricate de mână de artizani autohtoni, iar cei mici vor avea parte de un loc special amenajat pentru a-şi desfăşura activităţile.

Cea de-a XXIV-a ediţia a „Zilelor Sfântu Gheorghe” se organizează  în perioada 24 aprilie-3 mai.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail