Peste 200 de locuri de muncă sunt disponibile în această perioadă în străinătate, prin rețeaua EURES, rețeaua de cooperare între serviciile publice de ocupare europene, creată pentru facilitarea liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Spațiului European și Elveția.

Potrivit conducerii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, în această perioadă sunt oferite, în total, 244 de locuri de muncă, prin EURES.

Spre exemplu, o firmă din Norvegia oferă un post de mecanic de motociclete, o altă firmă oferă un post de asistent panificație, iar o altă firmă oferă două posturi de bucătar preparate indiene. În Bulgaria se caută ingineri, tehnologi, mecatroniști, lăcătuși – matrițeri; în Belgia – vopsitori, asamblori profile ferestre și uși, mecanic de autobuz, asamblori jaluzele pe profile de aluminiu, șoferi de camion, ingineri; în Republica Cehă, se oferă zece posturi de croitoreasă, 5 posturi de fierar, 15 posturi de șlefuitor, pilitor, două posturi de sculeri;  în Slovacia se caută specialiști suport tehnic cu limba germană sau limba poloneză. În Spania se oferă două posturi de operator în industria artei grafice la mașini de etichetare (cu adeziv); în Marea Britanie sunt oferite posturi de asistent medical, asistent medical generalist, administrator rețea de calculatoare, dezvoltator software, inginer software, administrator sistem informatic de stocare; în Germania – posturi de asistent medical generalist, asistent medical. În Suedia sunt oferite posturi de femeie de serviciu, mecanic auto, vopsitor auto, dulgher, lucrător- finisor în construcții. Detalii privind oferta locurilor de muncă oferite prin rețeaua EURES pot fi aflate accesând site-ul www.eures.anofm.ro, sau contactând consilierul EURES din cadrul AJOFM Covasna.

Potrivit directorului executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, de la începutul anului 2015, până în present, la nivelul județului au fost înregistrate  26 de solicitări pentru locuri de muncă în străinătate.

Locuri de muncă și în Israel

Directorul executiv al AJOFM Covasna, a informat și că, în continuare, sunt disponibile locuri de muncă în construcții, în Israel. Angajarea se face în baza unui Protocol privind recrutarea muncitorilor români pentru lucrări temporare în domeniul construcţiilor în Statul Israel, încheiat la 24 iunie 2014 între Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Israel, aprobat prin HG nr. 958/2014 si publicat în M.O. nr. 807/2014. Protocolul este pus în aplicare de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România şi Autoritatea pentru Populație, Emigrare și Frontieră din Israel.

Contractele de muncă se încheie pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire până la o durată maximă de 63 luni. Salariul lunar minim brut estimat este de 1.540 dolari americani.

Informații suplimentare pot fi aflate și accesând site-ul www.anofm.ro . . .

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail