O nouă ediție a Festivalului Pomana Porcului” se va desfășura la acest sfârșit de săptămână în staţiunea Balvanyos. Echipe din țară, dar și din Ungaria au început deja să sosească.

. . Festivalul „Pomana Porcului”, aflat la cea de-a X-a ediție, este organizat de Consiliul Judeţean Covasna,  Primăria comunei Turia şi Asociaţia Naţională de Turism Rural şi Ecologic şi Cultural (ANTREC) și se desfășoară la acest sfârșit de săptămână, la Balvanyos. Evenimentul are ca scop promovarea tradiţiilor gastronomice şi ale obiceiurilor culturale și folclorice de iarnă ale localităților din țară, cât și din străinătate.

Potrivit organizatorilor, la ediția de anul acesta vor participa 17 echipe, 10 dintre acestea fiind din Ungaria, iar restul din județul Covasna și din alte județe ale țării.

Evenimentul debutează astăzi, cu prezentarea și înregistrarea participanților. Conform programului anunțat de organizatori, sâmbătă, 21 februarie (a.c.), începând cu ora 8 va avea loc defilarea participanţilor în costume populare şi cu drapelul sau stema localităţii pe care o reprezintă, după care, în jurul orei 8,30, se va da startul concursului gastronomic. Organizatorii vor pune la dispoziție porcii vii, paie pentru pârlit, câte o masă pentru fiecare echipă, ceaun de 40 de litri și alte vase, apă caldă și aragaz.

Echipele, compuse din maxim patru membri, bucătari amatori sau profesioniști, vor trebui să pregătească diverse preparate de porc, cu care se vor prezenta în faţa juriului. Important este ca participanții să respecte tradițiile și obiceiurile regiunii, zonei din care provin.

Va avea loc, apoi, premierea câștigătorilor, după care va fi organizată masă festivă, iar finalul evenimentului va fi marcat de un foc de artificii.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail