Consilierii locali ai munipiului Sfântu Gheorghe au aprobat ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, bugetul record al municipiului, în valoare de 198.511.830 lei, cu 60 de milioane mai mare decât cel de anul trecut.

Potrivit declaraţiilor făcute de primarul Antal Arpat, bugetul municipiului Sfântu Gheorghe a crescut de la an la an,  chiar dacă a fost criză sau au existat probleme: „Chiar dacă a fost criză, chiar dacă au fost probleme, în fiecare an veniturile proprii ale municipalităţii au crescut. Vreau să remarc că au crescut,  în condiţiile în care procentul care rămâne la nivel local în această perioadă a fost micşorat de două ori. (…)  În 2015, în proiectul de buget, practic avem aceeaşi sumă ca în 2014,  pentru că aşa cere legea, (…) dar sunt absolut convins că şi anul acesta vom avea o creştere a veniturilor atât în ceea ce priveşte veniturile venite din cotele defalcate din impozite, cât şi cele din impozitele şi taxele locale”, a declarat edilul. „Anul acesta planificăm 194 de milioane de lei, dar eu sper să ajungem  până la 200 de milioane”, este de părere acesta.

Investiţii importante planificate pentru acest an

Pe lângă cele 25 de străzi în curs de reabilitare şi alte 24 planificate pentru lucrări, primarul a amintit de planurile pe care primăria le are anul acesta. Printre cele mai semnificative se numără parcul fotovoltaic, care a primit o finanţare de 9 milioane de euro, în anul 2012,  din fonduri europene prin  Programul Operaţional Sectorial – componenta Valorificării Resurselor Regenerabile,  şi este cofinanţat de către primărie. Acest parc fotovoltaic  care va fi amplasat lângă Sfântu Gheorghe, va asigura iluminatul public şi alimentarea cu energie electrică a mai multor insituţii publice din oraş.

Un alt proiect are se va finaliza anul acesta este modernizarea clădirii fostului Cinematograf Arta, care va deveni sediul Teatrului „Andrei Mureşanu”, dar şi un cinema 3D cu două săli cu 96, respectiv 81de locuri. Proiectul, în valoare de aproape 1 milion de euro, a primit o finanţare de 5 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).  Tot anul acesta Primăria şi-a propus să înceapă lucrările la Hotelul Bodoc,  pe care l-a achiziţionat cu 750.000 de euro anul trecut, de la Societatea de Turism şi Agrement „Oltul”.

Potrivit raportului de specialitate, anul acesta primăria va aloca sume mai mari instituţiilor de cultură – 6.300.250 lei – dar şi pentru Poliţia Locală – 1.690.000 lei. Totodată primăria va finanţa proiecte de amenajare exterioară pentru mai multe instituţii de învăţământ, în valoare de 4.678.860 lei, dar şi pentru asistenţă comunitară – 6.060.730 lei.

Maricela Dan

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail