Devenită deja o tradiție, ce a avut loc  vineri,  13 februarie a.c.,  la Căminul Cultural din comuna Barcani, beneficiind de buna organizare a Asociației Crescătorilor de Bovine din Barcani precum și a Primăriei Barcani.

 

         Întalnirea se înscrie în cadrul  programului Asociației Județene a Crescătorilor de Bovine Covasna, program ce are ca scop comunicarea mai apropiată între instituțiile statului cu atribuțiuni în domeniu agricol și fermierii din  anumite zone ale județului.

            La întâlnire au participat aproximativ 200 de fermieri care au încercat să-și prezinte o parte dintre problemele cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi.

           Din partea instituțiilor județene au participat prefectul Sebastian Cucu, președintele Consiliului Județean,Tamas Sandor, directori ai Agenției pentru Plăți și Intervenție in Agricultură (APIA), Direcției Agricole, Direcției Sanitar Veterinare,Oficiului de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie,Camerei Agricole, Direcției de Finanțe precum și  parlamentarii  Marius  Obreja, Horia Grama și Klarik Laszlo.

                Medierea discuțiilor a fost făcută de către președintele Asociației Judetene a Crescătorilor de Bovine Covasna,  domnul Otvos Moise care a încercat să  obțină din partea autorităților județene precum și a parlamentarilor sprijin în amendarea unor acte legislative în curs. Mai exact, este vorba despre un proiect de Act normativ prin care orice fermier care beneficiază, în cursul unui an, de o subvenție din partea Statului ce depășește valoarea de 5000 de euro, va fi obligat să dețină  statutul de persoană juridică (adică să se transforme în firmă).Pentru  cei circa 1000 de fermieri ce se vor afla în această situație, inconvenientele vor fi legate în principal de numeroasele demersuri necesare pentru  obținerea autorizării fermelor, de transferurile teoretice de animale și pământuri,de modificarea titulaturii unor contracte de arendare precum și de posibilul conflict de interese ce survine în cazul funcționarilor publici ce dețin în prezent ferme, ca personae fizice.

            Asociația Județeană a făcut demersuri la toate nivelurile pentru amendarea acestui posibil act normativ, solicitând fie amânarea lui, fie modificarea sumei care să  facă obiectul actului în sine.

           În luările de cuvânt și-au declarat sprijinul toți reprezentanții  instituțiilor cu atribuțiuni în domeniu, respectiv prefectul județului precum și parlamentarii prezenți. Președintele Consiliului Județean și-a exprimat disponibilitatea în a sprijini fermierii din zonă prin disponibilizarea unui post de specialist în cadrul Camerei Agricole Județene, care să se ocupe de problemele specifice din zona Întorsurii Buzăului.

            De un deosebit interes pentru cei prezenți a fost expunerea directoruluit adjunct al APIA Covasna,  domnul  Marius Popica, care a prezentat noile măsuri de subvenționare. În pricipiu, noile măsuri de subvenționare pornesc de la premiza de a încuraja prin sume suplimentare creșterea calității activităților agricole și zootehnice. Subvențiile de bază râmân oarecum  aceleași- referindu-ne la bovine,ovine și unitatea de suprafață. Din nefericire, mai ales pentru județul nostru, începând cu anul  2015 nu va mai exista subvenția pentru zona defavorizată, subvenție de care au beneficiat numeroși fermieri covăsneni .

          Răspunzând întrebărilor fermierilor, directorii Direcției Agricole, Finanțelor Publice și ai Direcției Sanitar Veterinare au prezentat aspecte din legislația în domeniu.

. .

Cu această ocazie, din partea Asociației Județene a Crescătorilor de Bovine  s-au oferit diplome și premii unor fermieri care au obținut rezultate remarcabile  în cursul anului trecut.

               În inchierea evenimentului, cei prezenți au urmărit un reușit spectacol artistic prezentat de orchestra de  muzică populară a comunei Barcani și a solistei Georgiana Ardelean, precum și a Corului Bărbătesc „Pădurenii”  din comuna Barcani, care are un mare animator în persoana primarului comunei,  domnul Gheorghe Marin.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail