Cardurile de sănătate pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) le-a trimis asiguraţilor începând cu anul trecut, nu pot fi încă activate deoarece programul nu funcţionează.

Declaraţia  aparţine preşedintelui Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Covasna, doamna doctor Seres Lucia, care este de părere că în ritmul actual de validare a cardurilor, termenul la care obligativitatea prezentării cardului la fiecare consultaţie va fi din nou prelungit, iar dacă programul nu va fi funcţional nici după data de 1 mai, „va fi revoluţie”.

„Ar trebui să funcţioneze în câteva secunde dar (…) porneşti cititorul şi foarte rar câte unul merge într-adevăr foarte repede, dar sunt zile în care nu merge niciunul. Eu, de două săptămâni am cititor şi am putut valida trei carduri. Pacienţii vin cu cardul, noi îl punem în cititor şi…cititorul se uită la noi şi noi la el. Nu cu cititorul este problema, ci cu programul de la CNAS. Probabil că se lucrează zi de zi, sper eu, de aceea nu merge cum trebuie.  Nu este o investiţie bună. Este pierdere de timp. Până acum, oricum era programul de validare al asiguratului pe baza CNP-ului al CNAS. Cardul face acelaşi lucru, numai că mai pierdem încă jumătate de oră. Deocamdată nu merge. Poate că într-un viitor va merge şi vom putea să-l folosim. Dacă va fi introdusă obligativitatea,  în aceste condiţii va fi revoluţie, pentru că dacă nu merge programul nu poţi face pentru pacient nimic, şi atunci vor fi probleme”, a explicat doamna dr. Seres.

În acelaşi context, directorul CAS Covasna, Ghiţă Drăgoiu, a declarat pentru Mesagerul de Covasna, că situaţia nu îi era cunoscută, însă dă asigurări că până la data de 1 mai situaţia se va remedia, şi medicii vor putea să valideze cardurile, aşa cum prevede proiectul: „Eu ştiu că ei s-au întâlnit, au informaticianul lor care le-a arătat paşii care trebuie urmaţi pentru validare. Dar mai au timp până la 1 mai. M-aţi luat prin surprindere, nu ştiam de aceste probleme. Şi noi am cumpărat două cititoare de carduri şi o să încercăm să activăm şi noi cardurile pe care le dăm de aici. Este mai greu la început, iar ei sunt medici, nu este meseria lor, dar eu sunt optimist”.

Distribuirea  cardurilor naţionale  de sănătate, în ţară,  s-a demarat după ce ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a semnat contractul de distribuire a acestora cu Compania Poşta Română, la începutul lunii septembrie 2014. În judeţul Covasna, procesul de distribuire a cardurilor a început în data de 3 octombrie, fiind tipărite peste 150.000 de bucăţi. Potrivit informaţiilor oferite, la sfârşitul lunii trecute judeţul Covasna a mai primit încă 6.000 de carduri de sănătate, care sunt în curs de distribuire prin Poşta Română.

. .

 Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail