Liderii Partidului Civic Maghiar (PCM) dezaprobă neautorizarea de către Primăria Târgu Mureş a marşului secuilor programat pentru 10 martie, liderii formaţiunii politice fiind de părere că acest lucru reprezintă o „îngrădire a democraţiei . . .

„Nu sunt de acord cu interzicerea marşului, este o îngrădire a democraţiei, deci, dacă se ţin marşuri la Paris, la Bucureşti, la Budapesta, Cluj şi peste tot în Europa şi în ţara aceasta, atunci nu înţeleg de ce nu se poate accepta acest lucru şi la Târgu Mureş (…) Eu nu cred că ar deranja nici pe primar şi nici pe cetăţenii din Târgu Mureş, chiar dacă nu sunt de acord cu autonomia teritorială, cu ceea ce se întâmplă sau se spune acolo”, a declarat  ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PCM, Biro Zsolt.

Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, e de părere că interzicerea marşului poate fi interpretată ca o „provocare” la adresa comunităţii maghiare.

„Maghiarii şi secuii au arătat (…) în nenumărate ocazii că ştiu să se comporte (…) Chiar domnul primar din Târgu Mureş aţâţă spiritele, aşa văd eu, pentru că interzice. De ce interzice?! Bineînţeles că şi printre maghiari sunt oameni mai agitaţi, care se supără şi automat se creează o problemă. Dacă primarul ar da undă verde nu ar fi nici o problemă. Aşa a fost şi anul trecut, prima dată nu a dat şi apoi a dat (autorizaţie -n.r), aşa că ei, Prefectura şi Primăria Târgu Mureş, au atâţat spiritele, ei au provocat”, a opinat Kulcsar Terza Jozsef.

Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat săptămâna trecută că nu va autoriza marşul, subliniind că doreşte ca acest oraş să fie unul al „armoniei, nu al conflictelor”.

„Târgu Mureş merită mai mult decât să fie poligon de încercare pentru nervii şi sentimentele viscerale ale unora (…) Eu spun că marşul nu va avea loc. Dacă ei fac chestia asta, înseamnă că îl fac ilegal şi o să anunţ instituţiile să ia măsuri împotriva unor lucruri ilegale”, a afirmat Dorin Florea.

El a menţionat că acelaşi lucru va fi valabil pe viitor şi pentru ceilalţi locuitori ai municipiului Târgu Mureş, deci nu se vor accepta marşuri „nici la unii, nici la ceilalţi, nici la români, nici la maghiari, nici la ţigani”.

Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) a anunţat, în calitate de organizator al manifestărilor din 10 martie, că Primăria Târgu Mureş a avizat manifestarea comemorativă de la Monumentul secuilor martiri, dar nu şi marşul şi mitingul ca urmare a încălcării Legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice la ultimele două ediţii. Anul trecut, în 10 martie, participanţii la comemorare de la Târgu Mureş au adoptat, prin urale, un manifest prin care se solicita autonomia ţinutului secuiesc. La îndemnul organizatorilor, participanţii s-au deplasat pe trotuare către Prefectura Mureş pentru a depune manifestul. Pe parcursul deplasării către centrul oraşului, într-un marş neautorizat, unii participanţi – identificaţi ca aparţinând Organizaţiei 64 de Comitate – s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au cerut anularea Tratatului de la Trianon şi au scandat lozinci cu caracter xenofob. Incidentele s-au soldat cu aplicarea a 11 amenzi contravenţionale, iar Jandarmeria Mureş a sesizat Parchetul în trei cazuri de natură penală.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail