. . Instituţia Prefectului judeţului Covasna a transmis ieri, printr-un comunicat de presă, că cele 72.998 de pachete alimentare distribuite prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) au ajuns la destinatari, încheindu-se astfel procesul de distribuire la nivelul judeţului nostru.

„În cadrul POAD 2014 au fost distribuite ca ajutoare alimentare făină, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, conserve din carne de porc, conserve din carne de vită în suc propriu, conserve cu pateu de ficat. Instituţia Prefectului – Judeţul Covasna informează cetăţenii cu privire la faptul că, numărul total de pachete cu ajutoare alimentare alocat judeţului nostru este de 72.998. Menţionăm faptul că, până la această dată, în judeţul Covasna, a fost distribuită întreaga cantitate de pachete conţinând ajutoare alimentare”, se arată în comunicatul de presă.

Totodată, Instituţia Prefectului anunţă faptul că la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale  au fost întocmite liste suplimentare pentru livrarea de pachete persoanelor beneficiare care nu s-au regăsit în listele iniţiale: „Livrarea pachetelor aferente acestor liste este în curs de derulare, existând localităţi unde au fost distribuite pachete care acoperă şi listele suplimentare. Totodată, în perioada imediat următoare, se vor realiza compensări între primăriile care dispun de pachete suplimentare şi cele care nu au primit pachete suficiente în raport cu lista beneficiarilor, compensare ce se va realiza după procedura stabilită de către Ministerul Fondurilor Europene.”

Începând de anul acesta, în cadrul programului sunt distribuite 6 kg de făină, 6 kg mălai, 800 g paste făinoase, 4 litri ulei, 4 kg zahăr, 6 cutii a câte 300 de grame de conservă de carne de vită în suc propriu, 8 cutii a câte 300 de grame fiecare de carne de porc şi 10 cutii a câte 200 de grame fiecare de pate de ficat. Livrarea alimentelor se va face în două cutii de carton sigilate, cu conţinut identic, fiecare cutie conţinând ½ din cantitatea alocată unei persoane.

Potrivit articolului nr.2 al HG 799/2014, categoriile de persoane care sunt îndreptăţite să primească ajutoarele alimentare prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAPD) sunt familiile şi persoanele singurefamiliile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, şomerii,  pensionarii cu un venit sub 400 d elei pe lună, persoanele cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi şi copii,  persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război. Persoanele care fac parte din mai multe categorii de grup ţintă  beneficiază de aceste alimente o singură dată, în cadrul acestui program,  pentru o singură categorie.

Primele ajutoare au plecat către Întorsura Buzăului şi Sita Buzăului, în data de 10 decembrie, fiind urmate de localităţile Zagon, Valea Mare, Barcani, Covasna , Zăbala, Catalina, Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Hăghig, Aita Mare, Vârghiş, Dobârlău, Ozun, Moacşa, Cernat, Sânzieni, Poian, Mereni, Lemnia, Ojdula, Breţcu, Ghelinţa, Turia şi Vâlcele, în data de 22-24 decembrie.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail