Începând cu 15 noiembrie 2014 la nivelul întregii ţări au fost activate planurile de acţiune „Foc de artificii” şi „ Pomul de Crăciun”. Ca în fiecare an, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, poliţiştii au intensificat controalele pe linia respectării legislaţiei în domeniul articolelor pirotehnice, dar şi pe linia tăierii, transportului şi comercializării brazilor de Crăciun.

Acţiunea Pomul de Crăciun a fost derulată până la data de 23 decembrie 2014, iar în perioada desfăşurării ei poliţiştii covăsneni au efectuat, pe raza judeţului, aproape 200 de controale şi verificări pe drumurile publice, în fondul forestier, precum şi în târguri şi pieţe. În desfăşurarea acestor activităţi, oamenii legii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Silvice Covasna, dar şi de cel al inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Braşov.

În urma intensificării activităţilor în acest sector au fost constatate 31 de infracţiuni, 24 dinte acestea fiind fapte prin care s-au încălcat prevederile Codului Silvic. Poliţiştii au aplicat şi peste 100 de amenzi contravenţionale în valoare de mai bine de 68.000 de lei, 46 dintre acestea pentru abateri la regimul silvic.

Cantitatea de lemn confiscată în cadrul acţiunii „Pomul de Crăciun – 2014” este de 73,86 metri cubi, în valoare de aproape 32.000 de lei, fiind vorba despre lemn de foc, cherestea şi lemn de lucru. De asemenea, au fost confiscaţi 1.049 de pomi de Crăciun, în valoare totală de peste 33.000 de lei.

Spre exemplu, la data de 18 decembrie 2014, poliţiştii în colaborare cu inspectori din cadrul             I. T. R. S. V. Braşov şi lucrători din cadrul Ocolului Silvic Breţcu, în urma unei acţiuni desfăşurate pe raza localităţilor Cernat şi Catalina, au constatat nereguli la o intreprindere individuală, respectiv, comercializare şi deţinere fără drept de pomi de Crăciun. La acea dată au fost confiscaţi 914 pomi de Crăciun şi au fost aplicate două amenzi contravenţionale în valoare de 2.000 de lei fiecare.

Acţiunea „Foc de Artificii – 2014” a avut drept scop prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.

În acest sezon 2014-2015, la nivelul judeţului Covasna au fost autorizate cinci societăţi comerciale în vederea efectuării de acte de comerţ cu articole pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă.

În perioada 15 noiembrie 2014 – 07 ianuarie 2015, cât a fost derulată această acţiune, poliţiştii covăsneni au efectuat peste 100 de controale şi verificări la societăţi comerciale, în pieţe, târguri şi zonele adiacente ale acestora, precum şi în apropierea şcolilor.

Au fost întocmite şase dosare penale în care sunt cercetate opt persoane pentru efectuarea fără drept de operaţiuni cu articole pirotehnice, respectiv folosire, deţinere sau comerţ ilicit şi au fost confiscate peste 3.000 de petarde.

. .

Exemplu: Doi minori de 15 şi 16 ani sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, după ce la data de 24 decembrie 2014, poliţiştii covăsneni aflaţi în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, au constatat că unul dintre ei deţinea la domiciliu peste 200 de petarde, iar pe celălalt l-au depistat în timp ce folosea o petardă.

IPJ Covasna

Agent de poliţie Marin Nicoleta

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail