Reprezentantul Instituţiei Prefectului Covasna a declarat că  ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană vor ajunge în alte 22 de localităţi din județ,  începând de astăzi, după ce la mijlocul acestei luni primele 5 localităţi au primit pachetele.

„Am primit graficul de distribuire pentru perioada 22-23-24 decembrie pentru 22 de localităţi – Zagon care primeşte diferenţa pentru că nu au primit integral, Covasna , Zăbala, Catalina, Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Hăghig, Aita Mare, Vârghiş, Dobârlău, Ozun, Moacşa, Cernat, Sânzieni, Poian, Mereni, Lemnia, Ojdula, Breţcu, Ghelinţa, Turia şi Vâlcele. Am revenit cu o adresă ca să reprogramăm localităţile din data de 24 întrucât este zi liberă prin Hotărâre de Guvern. (…)  Pentru 22 şi 23 sunt 14 localităţi”, a declarat Doina Stroie, şef serviciu la Instituţia Prefectului Covasna.

În acelaşi context, reprezentantul instituţiei a declarat că procesul de distribuţie a alimentelor către primările din judeţ este destul de greoi din cauza unor factori de natură organizatorică, la nivelul Ministerului Afacerilor Europene: „Contractele sunt încheiate cu ministerul şi de-asta şi pe noi ne pun într-o postură proastă. Ne trimit oamenii în teritoriu, o parte aici, o parte la primării, transportă parţial ajutoarele pentru că vin cu tirul în mai multe tranşe.  (…) După cum s-au mişcat lucrurile, eu nu aş crede că se finalizează distribuirea. Eu cred că vom ajunge pe la sfârşitul lunii ianuarie cu distribuţia alimentelor, pentru că, dacă în primă fază au venit şapte localităţi în trei săptămâni, încă 22 cine ştie până când le duc. Eu nu aş crede că le vor finaliza şi suntem un judeţ mic. Nu ştiu ce se întâmplă în judeţele mai mari”, a completat doamna Stroie.

. .

Ajutoarele vor fi împărţite pe baza listelor trimise de către minister. Persoanele care consideră că ar trebui să beneficiee de ajutoare alimentare, dar care nu sunt anunţate de către primari să se prezinte pentru ridicarea pachetelor, sunt rugate să aştepte crearea listelor suplimentare.

Distribuirea ajutoarelor,  pe baza listelor suplimentare, se face după acoperirea cererilor beneficiarilor de cupoane şi pe baza prezentării unui document care atestă încadrarea în grupul ţintă (dispoziţia scrisă a primarului, carnet de şomer vizat conform prevederilor legale sau orice alt document prin care se atestă plata idemnizaţiei de şomaj pentru şomerii care beneficiază de un venit mai mic de 400 de lei, decizia de pensie ori certificatul de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat).

Reprezentantul primăriei ataşează la lista suplimentară copii xerox ale documentelor care atestă calitatea de beneficiar. Primăriile justifică cantităţile distribuite cu semnătura  de primire a beneficiarului pe verso cuponului sau pe listele suplimentare, după caz, alături de data şi cantitatea primită.

În cadrul acestui program vor fi distribuite 6 kg de făină, 6 kg mălai, 800 g paste făinoase, 4 litri ulei, 4 kg zahăr, 6 cutii a câte 300 de grame de conservă de carne de vită în suc propriu, 8 cutii a câte 300 de grame fiecare de carne de porc şi 10 cutii a câte 200 de grame fiecare de pate de ficat. Livrarea alimentelor se va face în două cutii de carton sigilate, cu conţinut identic, fiecare cutie conţinând ½ din cantitatea alocată unei persoane.

Ministerul Afacerilor Europene a încheiat contract de distribuţie a alimentelor pentru judeţul Covasna cu firma SC. LIBRO EVENTS SRL, care, până în momentul de faţă a reuşit să distribuie pachetele alimentare în cinci localităţi: Sita Buzăului,  Întorsura Buzăului, Valea Mare, Barcani şi Zagon.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail