Cea mai bună piesă românească de teatru a anului 1997 , premiu acordat de UNITER şi Casa Regală a României, a avut premiera ieri, la sala mare a Teatrului „Andrei Muresanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe.

După 25 de ani de libertate  de sub comunism, TAM aduce în faţa iubitorilor de artă teatrală o piesă câştigătoare a prestigiosului premiu Cea mai bună piesă românească de teatru a anului 1997 acordat de UNITER şi Casa Regală a României, scrisă şi regizată de dramaturgul Radu Macrinici şi pusă în scenă de actorii Inna Andriucă şi Nae Croitoru.

Piesa, care ilustrează povestea unei fetiţe iubitoare de patrie, arată spectatorilor „lupta” interioară pe care aceasta o duce în momentul în care se confruntă cu acţiunile întreprinse de revoluţionari în preajma Revoluţiei de la 1989. „Este vorba despre o fetiţă îndrăgostită de ţara ei. Acţiunea se petrece în zilele premergătoare Revoluţiei de la 1989. Dragostea aceasta aproape organică pentru ţară, se transformă într-o dezamăgire imensă atunci când ea vede ce se întâmplă. Copiii  văd altfel decât vedem noi şi găseşte vinovată  ţara pentru ce se întâmplă. Nu poate ea să discearnă cine a făcut răul, pentru ea ţara a făcut răul şi atunci, într-o compunere fără  să-şi dea seama că inconştient a scris Tara mea, şi întreabă: „tara mea, o fi însemnând ceva, tovarăşa profesoară?” Ţara iubită s-a transformat într-o tară pentru ea. Aceasta este în mare ce se întâmplă cu această fetiţă, cu tatăl ei care este securist şi care, din lipsa unui birou pentru anchete, bate acasă. Are o cameră a lui şi îşi trimite soţia şi fetiţa la plimbare în timp ce el primeşte „musafirii”. E un text dur”, a declarat Radu Macrinici.

Potrivit aceleiaşi surse, „T/Ţara mea” a fost un text important al anilor 90 şi care a fost blocat de două ori în teatre de foşti securişti şi informatori din teatre, care efectiv nu au mai vrut să continue repetiţiile.

Piesa va fi jucată din nou pe scena teatrului din Sfântu Gheorghe în luna ianuarie, anul viitor.

M.D.

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail