Documente inedite privind participarea românilor din actualul judeţ Covasna la înfăptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918 au fost prezentate luni în cadrul unei expoziţii deschise în incinta Prefecturii din Sfântu Gheorghe.

Documentele originale, aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, au fost puse în format electronic la dispoziţia specialiştilor de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, care au organizat expoziţia. Printre documente pot fi văzute decrete semnate de regale Ferdinand I privind unirea Basarabiei, respectiv a Bucovinei cu România, Rezoluţia Unirii de la Alba Iulia, precum şi fotografii ale unor personalităţi care au participat la înfăptuirea actului istoric din 1918.

„Avem o fotografie în care episcopul greco-catolic Iuliu Hossu citeşte Proclamaţia de unire către popor, o fotografie a delegaţiei care duce actul Unirii la Bucureşti – Gheorghe Pop de Băseşti, patriarhul Miron Cristea, Iuliu Hossu, Alexandru Vajda Voievod şi Caius Brediceanu. Avem tot de la Alba Iulia documente originale cu Rezoluţia Marii Adunări Naţionale (…), dar şi documente importante pentru comunitatea noastră privind participarea românilor din comitatul Trei Scaune, Covasna de astăzi, la realizarea Unirii. Sunt şi procese verbale, credenţionale (…) Toate credenţionalele au intrat în posesia Societăţii ASTRA, care le-a donat Muzeului Unirii zece ani mai târziu după unire, deci în 1928 şi de atunci sunt în patrimoniul muzeului din Alba Iulia”, a declarat, pentru AGERPRES, muzeograful Florin Herţeg.

Vernisajul a fost urmat de o masă rotundă având ca temă Unirea de la 1 Decembrie 1918, în cadrul căreia au fost evidenţiate contribuţiile avute de preoţii şi intelectualii din Sud-Estul Transilvaniei la pregătirea, înfăptuirea şi consolidarea unirii. Tot sub egida Prefecturii Covasna, joi, la Sfântu Gheorghe va avea loc un simpozion cu tema „Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 şi problema minorităţilor naţionale”.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES . .

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail